Duhovne vježbe za žene

ĐAKOVO (TU) – U Betaniji u Đakovu održane su od 12. do 14. siječnja 2018. g. duhovne vježbe za žene, kao dani mira, molitve, šutnje, susreta s Bogom i samom sobom. Duhovne je vježbe vodila i organizirala s. Rastislava Ralbovsky, a temu Žena – učenica Isusova, kroz dva nagovora, razradila je i ženama približila s. Monika Hančić.

U duhovnim je vježbama sudjelovalo 35 žena različitih dobi i iz različitih mjesta: Đakova, Piškorevaca, Širokog Polja, Slavonskog Broda, Starih Perkovaca, Vinkovaca, Andrijaševaca, Ivankova, Mrzovića, Cerne, Vrbove, Šamatovaca, Valpova, Podravskih Podgajaca, Donjeg Miholjca, Osijeka, Starog Petrovog Sela, Tenje, Darde, Velike Gorice i Siska. Program je obuhvatio  molitve: meditacije, klanjanje, Časoslov, razmatranje riječi Božje, krunicu te euharistijsko slavlje, kao vrhunac i središte dana. Prve je večeri euharistijsko slavlje predvodio vlč. Tadija Crnjak, a u subotu vlč. Ivan Andrić, koji su se rado odazvali pozivu, te prigodnom homilijom dodatno potaknuli sudionice na promatranje svog života u svjetlu Riječi.

U subotu poslije podne slavio se sakrament pomirenja kojem je prethodila priprema pod vodstvom Katarine Ralbovsky. Obje večeri održano je i zajedničko euharistijsko klanjanje koje se druge večeri produljilo na cijelu noć: dvije do četiri osobe, po satima, u tišini su i osobnoj molitvi bdjele pred Presvetim.

U nedjelju sve sudionice duhovnih vježba priključile su se sestrama sv. Križa u samostanskoj crkvi u molitvi Časoslova i svetoj misi. Vlč. Davor Vuković, vicerektor samostanske crkve i predvoditelj misnog slavlja, homilijom o pitanju može li se i danas vidjeti i čuti Gospodina, produbio je temu duhovnih vježbi. Zaključak duhovne obnove bilo je novo predanje života kroz pojedinačnu obnovu krsnog saveza pred Presvetim. s. Monika Hančić