Dvodnevna duhovna obnova u Županji

ŽUPANJA (TU) – U župi Mučeništva Sv. Ivana Krstitelja u Županji 13. i 14. travnja održana je duhovna obnova koju je predvodio prof. dr. sc. Tonči Matulić, svećenik Hvarske biskupije i profesor moralne teologije na KBF-u Zagrebu. Program obnove obuhvatio je dvije sv. mise i dva predavanja.

Prvog dana, u obraćanju vjernicima, predvoditelj Matulić u propovijedi je osobito naglasio fenomen Božjeg izobilja koje se daruje čovjeku; dok je čovjek kao osoba stvorena na sliku Boga Stvoritelja dužan neprekidno se otvarati ovoj mogućnosti. Bog čije je ime Ljubav, neprekidno ide ususret čovjeku i od njega traži suradnički odnos u stvorenome svijetu.

Tema prvog predavanja „Hrvatska obećana zemlja i kako do nje doći?“, izazvala je veliko zanimanje među vjernicima različitih struktura, te se na ovo predavanje odazvao veći broj posjetitelja. Predavač je na početku izlaganja  postavio temeljne postavke moralnosti koja pokreće svakog vjernika; a to je činjenica da je ono što čini i oblikuje glavnu kvalitetu postojanja  hrvatskog čovjeka, njegova neraskidiva veza s izvorom krštenja. Uvijek prisutni živi Bog – Isus Krist, ontološka je pretpostavka svih kvaliteta planiranja i ostvarivanja života u prostorima stvorenoga. Druga određujuća datost pripadnost je narodu, Republici Hrvatskoj, koja kao povijesna činjenica postoji kao plod spleta povijesnih događaja na ovim prostorima od sedmog stoljeća (naseljavanje i pokrštavanje Hrvata). Oba fenomena koegzistiraju zajedno i nemoguće ih je na bilo koji način rastaviti. Preduvjet ostvarivanja slike Hrvatske kao obećane zemlje trajno je nastojanje kroz molitvu i predanost snazi Duha Svetoga u našim osobnostima postići pravedan dijalog između ove dvije stvarnosti.

Drugi dan duhove obnove, kroz propovijed i temu drugog predavanja „Obitelj kućna Crkva i župa crkvena obitelj“, pred slušatelje je postavio nove zadaće. Naime, da bi obitelj uistinu bila kućna Crkva, potrebno je bez izuzetaka uvažavati osnove njezina postojanja, zapisane u Božjem naumu. Ova mala zajednica, oblikovana ljubavlju samog Isusa Krista, svoj temelj ima u sakramentu ženidbe (međusobnom darivanju muža i žene), koji je slika života Presvetog Trojstva. Ona je prva škola vjere, moralnosti i odgoja u ljubavi prema čovjeku i njegovoj domovini.

Obitelj je organska i temeljna institucija koja čini Crkvu kroz sliku župne zajednice, jer Crkva je velika obitelj sastavljena od više malih obitelji. Što je veća kvaliteta vjerničkog života svake obitelji, veća je radost, ljepota i nutarnja živost Crkve – velike obitelji izgrađene na vjeri svojih članova. Na kraju predavanja  prof. Matulić je naglasio kako je poseban poziv i veoma teška zadaća biti čovjek u pravom smislu ove riječi, obzirom na čovjekovu podijeljenost u sebi, što je baština  pada naših  praroditelja na početku stvaranja (Post 3,6), ali upravo  nas na to  poziva Bog Stvoritelj, šaljući nas u ovaj svijet. Silvijo  Benaković