Donatorska večer Marijinih obroka u Slavonskom Brodu

SLAVONSKI BROD (TU) – Treća donatorska večer Marijinih obroka održana je u petak, 29. studenoga u Slavonskom Brodu. Na humanitarnoj večeri zabavnog karaktera predstavljen je rad i dosadašnji ostvareni projekti volontera humanitarne organizacije „Marijini obroci“ te su prikupljena sredstva za godišnji topli obrok za 590 školske djeci u Africi.

Gosti večeri bili su bračni par iz Škotske, osnivač Marijinih obroka Magnus MacFarlane-Barrow i njegova supruga Julie. Naglasivši kako Marijini obroci trenutno brinu da više od milijun i pol siromašne djece diljem svijeta imaju dnevno jedan topli obrok, MacFarlane-Barrow je ustvrdio da su za to zaslužni mnogobrojni volonteri i prijatelji Marijinih obroka koji su svojim malim djelima ljubavi promijenili njihove živote.

Prisjetivši se svoga prvog dolaska u Slavonski Brod ratnih 90-tih kada je sa svojom suprugom dovozio pomoć za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, pohvalio je plemenitost Brođana i hrvatskog naroda, napose inicijativu i zauzetost brodskih volontera, koji već treću godinu brinu da 244 djece u školskoj kuhinji u Liberiji kroz cijelu godinu imaju jedan topli obrok.

„Nisam nikada ni planirao da ćemo osnovati globalnu organizaciju Marijinih obroka, ali bio je korak po korak jednog jednostavnog odgovora na toliko gladi među djecom i činjenicu da svako dijete na svijetu ima mogućnosti hraniti se i obrazovati. Bilo je to osnovno djelo ljubavi. Također, vjerujem da je to i djelo Isusove Majke Marije, pa smo po njoj i nazvali Marijine obroke, ali i plod naših molitvi i uslišanja Gospe Međugorske“, ustvrdio je osnivač MacFarlane-Barrow, dodavši kako će o toj večeri svjedočiti u svojoj domovini Škotskoj koja je za vrijeme rata pomagala hrvatskom narodu.

Ne skrivajući svoje iznenađenje tako velikim brojem sudionika, osnivačica Marijinih obroka u Hrvatskoj, koji trenutno brinu da 30 tisuća siromašne djece ima jedan topli obrok, Željka Markić rekla je kako je svjesna da i u našem društvu ima toliko potrebitih. Naglasila je da su potrebe u Africi ipak daleko iznad potreba u našem društvu te da je naša dužnost pomoći svima prema svojim mogućnostima.

Predstavljajući rad brodskih volontera, Đurđica Lucić iskazala je svoju radost na tako veliki odaziv svojih sugrađana naglasivši kako se tom humanitarnom akcijom pokrenula lavina ljubavi te dobrota koja ljude pokreće da se uključe u akciju. Tijekom večeri prikazan je i dio dokumentarnog filma o posjeti kuhinje u Liberiji holivudskog glumca Gerarda Butlera, podupiratelja Marijinih obroka i osnivača Magnusa.

Među mnogobrojnim Brođanima na večeri je bio nazočan slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara sa suradnicima te koordinatorica Marijinih obroka za Hrvatsku Ivana Pudić. Program je vodio novinar Slavonskobrodske televizija Ivica Vlašić. Zahvaljujući brojnim sponzorima posjetitelji su do kasnih večernjih sati uz večeru uživali i u glazbi grupe TS Evergreen iz Slavonskog Broda, a volonteri su im ponudili i svoje promidžbene materijale. B. Lukačević