Aktivnosti u Caritasu Župe Rođenja sv. Ivana Krstitelja u Ivankovu

IVANKOVO/VINKOVCI (TU) – Hrvatski misionar koji živi i djeluje među plemenom Maasai u sjevernoj Tanzaniji, pater Tomislav Mesić, član Misijske Družbe Duha Svetoga, pohodio je 6. srpnja Caritas župe Rođenja sv. Ivana Krstitelja u Ivankovu sa skladištem u Vinkovcima. Tom je prigodom zahvalio Caritasu i svim ljudima dobre volje na poslanoj i doniranoj pomoći u protekle tri godine, koliko postoji suradnja između njega i ovoga Caritasa, ali i pozvao na novu pomoć.

Naime, u njegovoj župi sv. Franje Asiškoga u Monduli Juu u Aruša nadbiskupiji želi sagraditi školu – internat gdje bi djeca stanovala, živjela i školovala se jer trenutno putuju između 10 i 15 kilometara u jednom smjeru do škole. Nastava traje od 8 do 16 sati i dok se vrate kući već je mrak. „Došao sam u Vinkovce jer neki su već donirali alata koji će trebati školi za obradu zemljišta, kako bi se učenici mogli prehranjivati. Pozivam sve ljude dobre volje ako imaju bilo kakvoga alata koji im stoji u šupama, ili čak strojeva, posebno četvrtastu balirku, a mogu donirati“, ističe p. Mesić.

Svi koji žele sudjelovati u izgradnje škole, mogu to i uplatom  na Papinska misijska djela, Ksaverska cesta 12 A, 10000 Zagreb, IBAN ili broj računa primatelja: HR8323600001500109114, model: HR 00, poziv na broj primatelja: 303065, opis plaćanja: za p. Tomislava Mesića – Tanzanija.

Donacija bolničkih kreveta

U Caritas Župe Ivankovo, koji već 28 godina provodi projekt „Kućni hospicij“, pristigla je još jedna donacija bolničkih kreveta Udruge “WERKE statt WORTE” (“Djela umjesto riječi”) iz njemačkog grada Schonungena.

„Naš je Caritas organizirana posudionica bolesničkih pomagala, trenutačno najveća u Hrvatskoj. Dobili smo još 50 kreveta, na čemu neizmjerno zahvaljujemo, kao i na dugogodišnjoj suradnji“, rekao je voditelj župnog Caritasa Milan Stjepanović. Ističe kako trenutačno 383 nepokretne osobe leže na tim bolničkim krevetima, a ukupno je više od 600 korisnika iz cijele nadbiskupije. Ovaj Caritas raspolaže s nešto više od 400 bolničkih kreveta, a za posudbu među ostalim imaju bolesnička kolica, pokretne toalete, hodalice, podpazušne štake.

„U Caritasu je 18 stalnih volonterki i volontera, a povremeno se uključuju i mlađi. Godišnje se odradi od 15 do 20 tisuća radnih sati besplatnoga rada, a mjesečno u prosjeku naši volonteri u kuće odvezu, postave i izmjene oko 50 bolesničkih kreveta, a na mjesec dečki prijeđu od 3 do 4 tisuće kilometara“, kaže Stjepanović. Župnik Krekman ističe kako je velik broj onih koji trebaju potrebe medicinskih pomagala. „Caritas nije ograničen samo na vjernike katoličke vjeroispovijesti, već je po Evanđelju okrenut na svakoga čovjeka, bez obzira na nacionalnost, vjeroispovijest ili ateizam“, ističe voditelj Stjepanović, uz napomenu da svi koji trebaju medicinska pomagala mogu nazvati broj 099 406 53 64 i to radnim danom od 9.00 do 12.30 sati. Snježana Kraljević