Domovinski križni put u Slavonskom Brodu

SLAVONSKI BROD (TU) – Tradicionalni Domovinski križni put za sve vjernike, sa sudjelovanjem braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskoga rata, održan je u subotu 13. travnja u Tvrđavi u Slavonskom Brodu. U kapeli Sv. Ante pred tristotinjak vjernika misno slavlje za sve poginule i nestale branitelje i civile u Domovinskom ratu predvodio je mons. Stjepan Belobrajdić, župnik u miru. Uz župnika župe Gospe Brze Pomoći Ivana Lenića, dekana,  koncelebrirali su župni vikar iste župe Nino Perica i Marko Martić.

U prigodnoj homiliji mons. Belobrajdić pozvao je vjernike da prihvate svoj križ bez kojega nema uskrsnuća, da pronađu način kako sa svojim križem ići kroz život i ostvariti se. Zapitavši se što je davalo snagu naših hrabrim vitezovima –  borcima, našoj mladosti, cijelom razredu male djece iz grada, civilnim žrtvama, koji su svojim ranjavanjem, stradanjem osigurali slobodu Lijepe naše, posvijestio je da je to bio križ s krunice koju su nosili. Pozvavši vjernike da promišljaju kakav je naš odnos prema križu, čime se danas naš narod diči, upozorio je na opasnost da se više dičimo raznim modernim stvarima, svjetovnim uzorima umjesto križem Kristovim i njegovim sakramentima.

Posvjestivši da je križ znak našega spasenja, ustvrdio je da je taj Domovinski križni put naš zajednički križni put bez podjela i neprihvaćanja. „Uzmimo večeras svatko svoj križ i krenimo putem križa, prihvatimo ga da nađemo svoju sreću, jer je najveći i najteži križ onaj križ koji ne prihvatimo. Ako ga prihvatimo nosi nas, u protivnom nam je teret koji nas tare“, zaključio je na kraju mons. Belobrajdić.

Poslije mise na prostoru Tvrđave slijedila je pobožnost križnoga puta, čiji su organizatori i ove godine bili: Župa Gospe Brze Pomoći, Grad Slavonski Brod, udruge proizašle iz Domovinskog rata, Policijska uprava brodsko-posavska. Prvi je križ ponio zamjenik gradonačelnika Hrvoje Andrić, a potom su ga od postaje do postaje preuzimali i nosili članovi braniteljskih i stradalničkih udruga proizašlih iz Domovinskoga i Drugog svjetskog rata, pripadnici policije, roditelji, supruge i djeca poginulih branitelja.

O Isusovoj, muci i smrti, te našoj hrvatskoj stvarnosti promišljalo se moleći križni put po tekstovima Domovinskog križnog puta, koji je napisao pok. prof. dr. Tomislav Ivančić. Molitvu je predmolio brodski dekan Ivan Lenić dok su tekstove čitali hrvatski branitelji i policajci, te djeca poginulih branitelja. O njegovu dostojanstvenom odvijanju brigu je vodio župni vikar Nino Perica, a pjevanjem ga pratila ženska pjevačka skupina Ad astra. B. Lukačević