Nadbiskup Đuro Hranić pohodio Međubiskupijsko sjemenište na Šalati

ZAGREB (TU) – U subotu, 11. siječnja, u ranim popodnevnim satima, Međubiskupijsko sjemeništa u Zagrebu pohodio je mons. dr. Đuro Hranić, nadbiskup metropolit đakovačko-osječki. U pratnji nadbiskupa bio je i tajnik Nadbiskupskog ordinarijata vlč. Domagoj Lacković.

Naime, nadbiskup Hranić predvodio je toga dana u kripti crkve sv. Antuna Padovanskog na zagrebačkoj Šalati sv. Misu za sve članove Hrvatske zajednice bračnih susreta koji su u prostorima sjemeništa toga dana održavali svoj redovni godišnji sabor.

Nakon euharistijskog slavlja i druženja s vodstvom Nacionalnog tima HZBS-a te sudionicima bračnih vikenda iz čitave Hrvatske, na zajedničkom agapeu u prostorima sjemeništa nadbiskup Hranić susreo se sa sjemeništarcima Đakovačko-osječke nadbiskupije te vodstvom Sjemeništa.

Na početku susreta nadbiskupa je pozdravio rektor preč. Matija Pavlaković, predstavivši mu život u sjemeništu, broj sjemeništaraca po nad/biskupijama te plan i ciljeve sjemenišne zajednice za tekuću školsku i vjeronaučnu godinu. Posebno je naglasio dobru suradnju s Povjerenstvom za pastoral duhovnih zvanja Đakovačko-osječke nadbiskupije jer, nakon određenih godina „suše“, trenutno u sjemeništu boravi šest kandidata iz te slavonske nadbiskupije, od kojih je trojica maturanata koji se spremaju prema đakovačkoj bogosloviji. U srdačnom razgovoru nadbiskup se interesirao o životu i radu u sjemeništu, potaknuvši sjemeništarce da im vrijeme i boravak u sjemeništu bude od svekolike koristi.

Napomenuo im je kako hobiji, primjerice sport ili sviranje, mogu uvelike tome pridonijeti. Posebno dojmljiv bio je dio susreta u kojem su sjemeništarci molili za svoga nadbiskupa, a potom je nadbiskup Hranić u spontanoj molitvi zahvalio za čitavo sjemenište, a posebno za povjerena duhovna zvanja u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji.

Pri samom kraju susreta nadbiskup je sjemeništacima podijelio prigodne darove te zahvalio na kvalitetnoj i plodonosnoj suradnji sjemenišnog vodstva s Đakovačko-osječkom nadbiskupijom. Po završetku susreta uslijedilo je zajedničko fotografiranje, a potom je rektor Pavlaković uručio nadbiskupu Hraniću prigodni poklon sjemenišne zajednice kao uspomenu na sam susret koji je protekao u plodonosnom razgovoru i zajedništvu. Međubiskupijsko sjemenište u Zagrebu