Brak i obitelj u svjetlu Biskupske sinode o obitelji

ĐAKOVO (TU) – „Brak i obitelj u svjetlu Biskupske sinode o obitelji“ tema je seminara za animatore i suradnike u pastoralu braka i obitelji, održanog 7. studenoga u Strossmayerovoj dvorani Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu.

Susret je započeo molitvom, nakon čega je okupljene pozdravio nadbiskup Đuro Hranić. „Vi koji ste ovdje svjesni ste vlastite odgovornosti za pastoralni rad na području braka i obitelji u našoj nadbiskupiji, a u molitvi ste podsjetili na ono što je naša Biskupijska sinoda stavila u središte, a to je upravo pastoralna skrb za brak i obitelj. U tom smislu u Biskupiji pokušavamo stvarati ‘strukture’ braka i obitelji, da u svakoj župnoj zajednici imamo po nekoliko bračnih parova koji su, zajedno sa svojim župnikom, nositelji pastorala braka i obitelji, a koje ovakvim susretima nastojimo ohrabriti da mogu biti animatori skupinama, voditi skupine, okupljati bračne parove u svojim župnim zajednicama“, rekao je među ostalim nadbiskup Hranić.

Nadbiskupijski povjerenik pastorala braka i obitelji dr. sc. Stanislav Šota predstavio je temu susreta, 14. Sinodu biskupa o obitelji, rekavši kako je cilj susreta bio približiti stvarnost i djelomičnu novost (ukoliko ona postoji) u dokumentu koji je izašao nakon sinode, a gdje se osjete određene novosti i problematika u pastoralu braka i obitelji.

O temi seminara u dva je predavanja govorio dr. sc. Josip Bošnjaković, voditelj Bračnih i obiteljskih savjetovališta Đakovačko-osječke nadbiskupije. Kako je rekao, cilj njegovih predavanja bio je višestruk, ali ograničen: dati povratnu informaciju što se događalo u Vatikanu od 4. do 25. listopada, što su biskupi iz cijelog svijeta ondje radili, što je to sinoda te dati uvid u dokument koji su biskupi napisali i predložili papi Franji. Predavač je podsjetio kako se prije Sinode postavljalo pitanje hoće li na Sinodi prevagnuti progresivni ili konzervativni vid?

„Kažu da je dokument koji su biskupi predali papi Franji srednji put progresivista i konzervativaca, što znači da je iza zatvorenih vrata bilo žustrih, ali ne uvijek i dobronamjernih rasprava, kao što je i sam Papa rekao, no sve skupa se usmjeravalo k tome kako bi se došlo do valjanih, istinitih i pastoralno učinkovitih rješenja“, rekao je dr. Bošnjaković, dodavši među ostalim kako je u mnogim dijelovima dokument ostao dosta širok, no dotakla su se neka pitanja koja ostaju otvorena, a koja će se nastaviti obrađivati u daljnjem životu Crkve. Uspjeh ove Sinode jest i u tome što su biskupi iz različitog dijelova svijeta uspjeli doći do jednog zajedničkog dokumenta, što je također ljepota jedne, svete, katoličke i apostolske Crkve.

Nakon predavanja susret je nastavljen radom u skupinama. Radionice su vodile Suzana Matošević i Elizabeta Matuzović, bračno-obiteljske savjetnice te bračni par Sanja i Petar Kopunović-Legetin. A. Banović