Božićni koncert osječkog Zbora mladih PIM

OSIJEK (TU)VIDEO – U osječkoj donjogradskoj župnoj crkvi Preslavnoga Imena Marijina u subotu, 5. siječnja, Zbor mladih Preslavnoga Imena Marijina (PIM) održao je svoj tradicionalni 19. božićni koncert. Osim mladih zboraša na koncertu su sudjelovali i instrumentalisti Veronika Ravlić te Matej Šibalić na klavijaturama, Marijan Gašparović na kontrabasu, Luka Kolak na bubnjevima te solisti Marta Prpić, Zvonimir Mrčela i Kristijan Wölfl, a sve uz angažman Tomislava Rota kao pomoćnika zborovođe i pod ravnanjem Jure Smajića, višegodišnjeg zborovođe „pimovaca“.

Program koncerta bio je najvećim dijelom ispunjen hrvatskim tradicionalnim božićnim popjevkama, ali bio je tu prisutan i ugođaj božićnih svjetskih klasika, pa se pjevalo na engleskom, njemačkom, latinskom, španjolskom jeziku, a čak i na jeziku swahili. Izmjenjivale su se radosne hrvatske popjevke brzih tempa i meditativne uspavanke, stari crkveni latinski napjevi i filmske božićne melodije iz prošlog stoljeća. U dio posljednjeg mjesta popunjenoj crkvi, publika je slušala vokalno-instrumentalne i a cappella izvedbe te solističke i zborske skladbe.

Širem slušateljstvu koncert su posebno učinile atraktivnim izvedbe poznate melodije iz filma Sam u kući Somewhere in my Memory, crnačke duhovne This Little Light of Mine te neizostavne skladbe Tiha noć, koju je zbor izveo u džez-aranžmanu zahvaljujući svojem korepetitoru Šibaliću na klavijaturama te uz kontrabas i bubnjeve.

Neizostavni dio svakog koncerta Zbora mladih PIM, pa tako i ovoga, bile su solističke izvedbe, a i one u duetu, primjerice duet tenora Zvonimira Mrčele i baritona Kristijana Wölfla u skladbi Zdravo budi, mladi kralju te izvedba sopranistice Marte Prpić i baritona Jure Smajića u duetu Abendsegen iz opere Haensel und Gretel E. Humperdincka, a i solistička izvedba mlade sopranistice Marte Prpić u skladbi Gesu Bambino P. Yona. U završnici koncerta izvedbom Gomezove Ave Marije zbor je zajedno sa svojom bivšom članicom, a danas sopranisticom Martom Prpić izazvao ovacije dirnutih slušatelja, stoga je ta skladba morala biti ponovljena.

U riječi zahvale svim izvođačima župnik preč. Ivan Jurić, u svoje ime i u ime župnog vikara Ante Lučića, osvrnuo se na dugogodišnju koncertnu tradiciju Zbora PIM koja je postala neizostavan dio slavlja blagdana Božića ove župne zajednice. „Posebna je vrijednost ovogodišnjeg božićnog koncerta jedinstveni molitveni duh kojim je gotovo svaka izvedba bila prožeta“, naglasio je donjogradski župnik. Koncert je završio neizostavnim Narodi nam se u združenoj izvedbi glazbenika i publike. Iva Smajić