Blagoslov crkve u Glogovici

GLOGOVICA (TU) – O 208. obljetnici postojanja, obnovljenu filijalnu crkvu sv. Roka u Glogovici, župa Podcrkavlje kod Slavonskog Broda, blagoslovio je u nedjelju, 7. rujna tijekom euharistijskog slavlja đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić. „Zbog Isusovih riječi: „Gdje su dvojica ili trojica u moje ime, tu sam ja među njima“ i „Što god odriješite na zemlji bit će odriješeno na nebesima“, gradili su vaši pređi ovu crkvu sv. Roka, jer su htjeli ostvarivati da Isus bude među njima“, rekao je u propovijedi nadbiskup Hranić, naglasivši kako je vjera snažno ukorijenjena u ljude toga kraja. „Vaša današnja generacija potvrđuje onu istu vjeru koja je gorjela u srcima vaših starih, vjeru s kojom su oni gradili ove crkve. Ta ista vjera koja je gorjela u njihovim srcima sada je prisutna i među vama. Ona gori, ona pokreće i vas danas“, ustvrdio je nadbiskup i ukazao na važnost crkve kao građevine, ali još više Crkve kao vidljive zajednice otajstvenog tijela Kristova, koja se u građevini okuplja.

„Nikome ništa ne dugujete osim da jedni druge ljubite. Pogriješi li tvoj bračni drug, tvoje dijete, poznanik, razgovaraj s njim nasamo, ne ogovaraj ga, ne podiži glas… Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga. Punina zakona jest ljubav. S ovog današnjeg blagoslovnog slavlja i proslave 208. obljetnice ove crkve sv. Roka, te poruke zapamtimo i ponesimo u svoju svakodnevnicu“, poručio je mons. Hranić te pohvalio trud i ljubav domaćeg župnika Davorina Anđića. Zahvalio je i mještanima Glogovice što su radost toga dana očitovali i oblačenjem narodnih nošnji te su  najljepšim ručnim radovima okitili cijelo selo.

Župnik Anđić zahvalio je svima koji su pomogli da u roku od samo četiri mjeseca crkva bude obnovljena i iznutra i izvana, a pridonijeli su:  župljani Podcrkavlja, Nadbiskupija, Općina Podrckavlje, izvođač radova – tvrtka Stehlik iz Pleternice,  mještanin Jakša Singer te ostali dobročinitelji. Na kraju mise, koju je pjesmom uveličao zbor župe Podcrkavlje, Katarina Medić pročitala je pjesmu o svom selu, koju je za tu prigodu napisala. Poslije mise slavlje je nastavljeno ispred crkve, gdje su članovi KUD-a Krešimir Šimić iz Podcrkavlja zapjevali, a mještani su zaigrali kolo. Posebno srdačni bili su susreti nadbiskupa Hranića s vjernicima, kojima je spontano prilazio i baš svakoga osobno pozdravio.

U 15. i 16 stoljeću mještani Glogovice živjeli su na brdima iznad današnjeg sela. Zajednička crkva na groblju bila je posvećena sv. Stjepanu prvomučeniku, a sagrađena je na prijelazu 15. na 16. stoljeće. U doba Austro-Ugarske monarhije, nastoji se oko formiranja cjelovitog sela te se tada gradi i crkva u selu, iz zavjeta posvećena sv. Roku. Sagrađena od kamena, crkva je bila dugačka 9, a široka 7,5 stopa. Imala je jedan oltar sa zidanim stolom na kome se nalazio kip sv. Roka. Blagoslovio ju je 1806. gospodin arhiđakon po dopuštenju generalnog kapitularnog vikara Ivana Witmana, s uvjetom da se u njoj služi misa samo na blagdan sv. Roka i u vrijeme uskrsne ispovijedi. Od tada crkva je više puta obnavljana i prepravljana. S vremenom je dozidana sakristija, te izgrađen kor. Ove godine ponovno je obnovljena izvana i iznutra, a obnovljen je i glavni oltar s kipom sv. Roka, vraćen u izvorno stanje s njezinim prvotnim bojama.

Kip sv. Roka, čiji je autor nepoznat, izrađen je od kamena prije više od 208 godina. Dvije polufreske na zidu, sv. Nikole biskupa i sv. Izidora, koje su u dosta lošem stanju, zbog svoje umjetničke i povijesne vrijednosti ostavljene su na brigu Restauratorskom zavodu. U selu Glogovica živi 150 stanovnika, Hrvata među kojima tridesetak djece, a najstarija je 95. godišnja Anka Jarić, koja je također sudjelovala na slavlju. Zbog toga što župa Podcrkavlje obuhvaća deset sela, u toj se filijalnoj crkvi misa slavi svake srijede i svake druge nedjelje u mjesecu. B. Lukačević