Proslavljen blagdan Gospe Fatimske

Slavonski Brod – Blagdan Gospe Fatimske proslavljen je u nedjelju 13. svibnja u Župi Duha Svetoga u Slavonskom Brodu, čime je započela i proslava jubilarne – 50. obljetnice čašćenja Gospe Fatimske u toj župi. Svečano euharistijsko slavlje uz domaćeg župnika Florijana Kveteka i župnog vikara Ivana Lovrića predvodio je fra Ivan Dominik Iličić, dominikanac na službi u Rijeci.

U prepunoj crkvi poseban su ures bili ovogodišnji prvopričesnici, a i brojni ministranti. Slavlje je pjevanjem uveličao župni zbor. U svojoj homiliji o. Iličić je progovorio o Gospinim porukama, koje je prije stotinu godina uputila dječici u Fatimi, pozivajući na molitvu krunice za mir, za obraćenje te nagovijestila rat između Sotone i obitelji. Upozorivši kako Sotona danas preko različitih ideologija želi svesti čovjeka na nižu razinu i izopačiti ono sveto u njemu, istaknuo je da smo danas, više nego za vrijeme Domovinskoga rata, pozvani opet uzeti krunice i moliti za mir i obraćenje. „I danas treba moliti krunicu, možda još snažnije jer ovaj rat je opasniji, perfidniji, skriveniji, nije toliko očit, i nije nam se boriti protiv krvi i mesa, nego protiv zloga, protiv duhovne stvarnosti koja čovjeka želi odvojiti od Boga“, istaknuo je.

Na kraju mise slijedila je procesija s Gospinim kipom kroz ulice župe i molitvom posvete Marijinom Prečistom Srcu. Župnik Kvetek pozvao je svoje župljane da u jubilarnoj godini koja slijedi sudjeluju u pobožnosti i zavjetnoj misi Gospi Fatimskoj, koja će se slaviti svakog 13. u mjesecu.

Blagdanu je prethodila duhovna obnova od 10. do 12. svibnja pod geslom „Marija – Majka, znak Božjeg milosrđa“, koju je također predvodio o. Iličić. Kroz život Blažene Djevice Marije, koja je neiscrpan izvor milosti, župljanima je progovorio kako nam je Ona najsavršeniji primjer kako nasljedovati Krista te ustvrdio da ćemo to ostvariti ako dopustimo Gospodinu da prebiva duboko u nama, kako bi poput Marije donosili Krista drugima. Dodao je da samo tako naša zemlja doista bude zemlja blagoslova, naše obitelji i naši odnosi radosni, kvalitetni i blagoslovljeni.  

Gospin kip u tu župu prije 50 godina donio je tadašnji župnik, pokojni Marko Majstorović, koji je bio veliki apostol obitelji, jer se u tadašnjem komunističkom režimu na različite načine borio za obitelj, napose za spas nerođenih. B. Lukačević

Tordinci – Župa Tordinci svečano je proslavila 60. obljetnicu čašćenja Fatimske Gospe u svojoj župi. Proslavi blagdana prethodila je trodnevnica. Prvoga dana trodnevnice misu je predvodio vlč. Tomislav Vlahović, župnik u Perušiću kod Benkovca, drugoga dana domaći župnik vlč. Dejan Bubalo, a posebno je svečano trećega dana trodnevnice, na uočnicu blagdana, u subotu, 12. svibnja, kada je svečano euharistijsko slavlje s procesijom sa svijećama i kipom Fatimske Gospe predvodio mo. Ivan Andrić, rektor Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu i profesor crkvene glazbe na KBF-u u Đakovu.

On je na početku misnog slavlja istaknuo kako Gospine poruke iz Fatime mogu stati u dvije riječi – obraćenje i pokora svima, za sve. Obraćenje i pokora koja ne samo da bi čistila nas, nego da bi se po nama obraćenima, po nama raskajanima mijenjala naša sredina, naše obitelji, naše selo.  U homiliji je rekao kako je Gospa u Fatimi poručila da i usred životnih kušnji koje čovjek doživljava i u sebi i oko sebe Bog zna preobraziti zlo u dobro. Ta fatimska poruka o pouzdanju u Krista odjeknula je cijelim svijetom kroz poziv na molitvu, pokoru, obraćenje, ali ponajprije kroz odlučivanje za Krista koji je izvor svega mira, izvor svega dobra.

Poslije pričesti uslijedila je procesija s kipom Gospe Fatimske, uz svijeće i marijanske pjesme. Kip Gospe Fatimske oko crkve nosili su župljani, a pratili ih svi nazočni vjernici. Nakon procesije mo. Andrić je župu posvetio Bezgrešnom Srcu Marijinom, a nakon blagoslova vjernici su  ostali neko vrijeme u molitvi oko Gospina kipa.

Na sam blagdan Gospe Fatimske, 13. svibnja, svečano euharistijsko slavlje predvodio je župnik Bubalo. Na kraju misnog slavlja zahvalio je svim vjernicima na sudjelovanju u svečanom obilježavanju 60. obljetnice čašćenja Fatimske Gospe u Tordincima.  Tatjana Adžić

Slobodnica – Pod geslom „Fatimska Djevice spusti se u ravnice naše da se mi po Tebi i s Tobom uzdignemo k nebu!“ blagdan Gospe Fatimske proslavljen je 13. svibnja u Župi sv. Marka, evanđelista u Slobodnici. Gospa Fatimska u toj se župi časti još od 1952., kada je tadašnji župnik pok. Adam Dakić donio njezin kip iz Fatime. Svečano večernje euharistijsko slavlje u prepunoj crkvi predvodio je domaći župnik Pero Stanić.

Uvodnu zahvalnu molitvu svojoj Gospi Fatimskoj i svojim majkama izreklo je na početku mise kroz recitacije nekoliko ministranata. Slavlje je pjevanjem uveličao župni zbor. Govoreći o Blaženoj Djevici Mariji, župnik je u homiliji naglasio je kako je ona posebnim darovima Duha Svetoga najviše bila uronjena u djelo Božje. Istaknuo je snagu molitve krunice, ustvrdivši da tako najbolje ulazimo u bit Božje ljubavi prema nama jer činimo to u zajedništvu najsvetije moliteljice, Spasiteljeve i naše Majke.

Posebno je svečana na kraju mise bila tradicionalna procesija s Gospinim kipom kroz selo. Ove je godine to bilo kroz Ulicu hrvatskih branitelja. Gospin kip su od sjenice do sjenice, koje su bile lijepo urešene, nosili članovi Župnog pastoralnog i ekonomskog vijeća, te cijele obitelji odjevene u svečane narodne nošnje. Poseban ures u svom liturgijskom ruhu bili su ministranti, koji su kod svake sjenice složno odgovarali na zazive litanija Nebeskoj Majci, koje je predmolio župnik Stanić, a u kojima su posebno mjesto imali zazivi posvećeni Gospi koja se časti u hrvatskim svetištima. S Gospinim kipom vratili su se u crkvu gdje su molitvom “Fatimska Djevice” zahvalili Gospi na njezinoj blizini i majčinskoj ljubavi.

Odanost Nebeskoj Majci iskazali su mnogobrojni župljani sudjelujući i na devetnici od četvrtka, 4. svibnja do petka, 12. svibnja, koju je također predvodio župnik Stanić. B. Lukačević