20. Nadbiskupijsko spomen-hodočašće u Vukovar 2019.

Ponedjeljak, 18. studenoga 2019.

Ove godine navršava se 28. obljetnica stradanja grada Vukovara i njegovih stanovnika. Obilježavajući Dan sjećanja na žrtve Vukovara, Đakovačko-osječka nadbiskupija 20. godinu zaredom organizira Nadbiskupijsko spomen-hodočašće. Program počinje 18. studenoga u 10 sati u krugu Vukovarske bolnice, a u 10.30 sati kreće Kolona sjećanja koja prolazi kroz vukovarske ulice do Memorijalnog groblja.

U 12.15 sati predviđena je molitva i polaganje vijenaca kod Središnjeg križa na Memorijalnom groblju. Središnji dio hodočašća je misno slavlje koje će u 13 sati na Memorijalnom groblju predvoditi mons. dr. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski. Ako vremenske prilike ne budu povoljne, euharistijsko slavlje slavit će se u župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova.

„Ovom prigodom pozivam sve vas da zajedno kao vjernici u nedjelju 18. studenoga 2019., na Dan sjećanja hodočastimo u Vukovar te okupljeni u euharistiji i bratskoj molitvi iskažemo svoju zahvalnost i poštovanje prema svim poginulim braniteljima i civilnim žrtvama Vukovara, Podunavlja, ali i Hrvatskog naroda tijekom Domovinskoga rata”, stoji u pozivu nadbiskupa đakovačko-osječkog mons. Đure Hranića.

Biskupi HBK su na jesenskom plenarnom zasjedanju ove godine odlučili da se svake godine u 18.11 sati oglase sva zvona sa zvonika svih župnih, filijalnih i samostanskih crkava u RH te da u spomen na sve poginule branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata zvone kroz 5 minuta. U svojoj okružnici nadbiskup Hranić pozvao je sve župnike i rektore crkava da se u suradnji sa suradnicima u župnim zajednicama pobrinu da se zvonima oglase sve crkve Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Okružnicu nadbiskupa Đure Hranića možete pročitati OVDJE.