Zavjetni dan u Kuševcu i Punitovcima

KUŠEVAC/PUNITOVCI (TU) – U petak 23. lipnja u Kuševcu i Punitovcima proslavljen je Zavjetni dan, svetkovina Presvetog Srca Isusova. Misu, u Starom dijelu Kuševca predvodio je župnik Mihael Mađarević. Misa se već tradicionalno održava kod križa kraj kojeg su se Kuševčani molili dok nisu imali crkvu. Župnik je u svojoj propovijedi poručio kako je teško u sebi prepoznati ljubav koju bismo željeli dati, ako nismo i sami osjetili iskustvo Božje ljubavi. Božji odabir i ljubav prema izraelskom narodu, slika je njegove ljubavi prema svakom narodu i čovjeku pojedincu.

 

Prisjećajući se onoga što je Bog učinio i čini za nas, pozvani smo takvom ljubavlju i mi ljubiti jedni druge. Imamo li u sebi ljubavi jedni prema drugima – imamo Boga u sebi! Tko ne ljubi, taj Boga ne poznaje, jer Bog je Ljubav. Danas se ljudima nameću „društvene vrijednosti“ koje su u suprotnosti s onima koje nam donosi Evanđelje. Čovjek se s vremenom zbog takvih vrijednosti počinje osjećati degradiranim i depresivnim, a tu nas upravo Isus poziva i privlači svojim srcem jer je on krotka i ponizna srca. Biblija 25. puta govori o Božjem srcu, o Njegovu naporu da nam „izvadi srce kameno i dadne srce od mesa“, da nam „stvori čisto srce“.  Boga možemo nasljedovati dajući mu svoje srce kao dar, prislanjajući ga uz njegovo i učeći se od njega ljubiti i živjeti, zaključio je župnik Mađarević.

Misnim slavljem na blagdan Presvetog Srca Isusova, 23. lipnja u župnoj crkvi sv. Ladislava, kralja proslavljen je Zavjetni dan sela Punitovci i Dan Općine, ujedno i Župe kojoj uz Punitovce i Krndiju s hrvatskim stanovništvom pripadaju slovačke sela Josipovac i Jurjevac Punitovački. Slavlje je  predvodio punitovački župnik  Đurica Pardon, a uz župljane je nazočilo i čelništvo Općine s vijećnicima. „Danas, na zavjetni dan Punitovaca i Dan Općine u kojoj žive Slovaci i Hrvati, slaveći Presveto Srce Isusovo i upućujući zahvalu Blaženoj Djevici Mariji za zdravlje i blagoslov djece, zahvaljujemo što naša župa živi u zajedništvu na slavu i čast Gospodinu. Naši stari kada su se zavjetovali ostavili su nam u nasljeđe vjeru u Gospodina i Oca Njegova da molimo da nas Gospodin oslobodi nevremena i svega što uništava plodove našeg truda i rada, ujedno moleći da nas oslobodi zavisti, ljubomore, netrpeljivosti i svega što uništava naše življenje u uzajamnom poštovanju, milosrđu i razumijevanju. Veseli me što je čelništvo Općine s načelnicom, vijećnici, a i članovi udruga i društava te mjesnih odbora došli svetkovati Gospodina i moliti za jedinstvo naše općinske i župske zajednice. Sve su to isti ljudi koji zajedno sa svima nama čine jednu cjelinu u življenju i vjeri. Slavljem Srca Isusova molimo Gospodina da se više ne ponove nepogode koji su zadesile ovu sredinu i led koji je opustošio polja, moleći isto tako da ne budemo prepušteni politici koja će nazadovati naše življenje, već da zajedno s Bogom napredujemo u materijalnom i duhovnom životu slobode i napretka. Molimo Gospodina da budemo dobri građani i još bolji vjernici i potaknimo jedni druge na zajedništvo, dobrotu i suradnju, na dobrobit svih nas“, rekao je župnik.

U svojoj homiliji župnik Pardon istaknuo je kako Isus poručuje i poziva biti krotka i ponizna srca, a to znači „biti udomaćen, blag, lišen ljutnje, dobrodušan, strpljiv i ponizan, ne smatrati sebe jedinim ispravnim i boljim od drugih, biti jednak pred ljudima i Bogom, što su smjernice za zajedništvo – životno, materijalno i duhovno.“ Na kraju mise novoizabranom čelništvu Općine i vijećnicima župnik je poželio plodonosne dane rada te da Gospodin prati njihov trud i obdari ih snagom i vjerom.

Anita Lučić/Mirko Knežević