Započeo 8. Vinkovački orguljaški festival

VINKOVCI (TU) – Svečanom koncertnom misom koju je u središnjoj vinkovačkoj crkvi Sv. Euzebija i Poliona u nedjelju 4. rujna predvodio domaći župnik Florijan Kvetek, započeo je 8. Vinkovački orguljaški festival (VOF) – Organum Cibalae. Pjevanje je animirao domaći Mješoviti pjevački zbor „Sv. Cecilija“ s orguljašicom i voditeljicom Dubravkom Vukovarac, prof.

Zbor je otpjevao: od Ivana Širokoga Uđite s hvalama (r. 1957.), Misu u čast sv. Katarine Rudolfa Matza (1901. – 1989.) – Slavu dopunio Antun Čelar, od Anđelka Klobučara (1931. – 2016.) Riječ tijelom postade, od Đure Tomašića (1926. – 2006.) Darove prinesite – obrada Miroslav Martinjak, O salutaris Hostia Charlesa Gounoda (1818. – 1893.), Gregorijanski himan – obrada Na Isusov se spomen sam A. Klobučara i Zdravo Djevo čista također od A. Klobučara. Matzova misa i Klobučarove pjesme pjevane su u spomen na 120. obljetnicu rođenja Rudolfa Matza i 90. obljetnicu rođenja Anđelka Klobučara.

Orgulje crkve Sv. Euzebija i Poliona su mehaničke orgulje s 18 registara, dva manuala i pedalom s pozitivom u korskoj ogradi i zasebnim sviraonikom povijesni su instrument i vrijedno umjetničko ostvarenje Franza Vogta iz Pečuha. Građene su oko godine 1850., a prepravljane više puta – 1926. i 1959. godine. Ipak, pažljivo čuvane i njegovane, i danas posjeduju odličnu zvučnost, dobro prilagođenu crkvenom prostoru. Vrlo je kvalitetno i njihovo klasicistično kućište s dvama krilima.

Organizatori VOF-a koji traje od 4. do 9. rujna u Vinkovcima, Vukovaru, Tovarniku i Ilači su Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima, Hrvatska kulturna zajednica iz Švicarske, Hrvatska matica iseljenika – podružnica Vukovar, Ogranak Matice hrvatske u Vukovaru i Đakovačko-osječka nadbiskupija. Koncerti se održavaju uz potporu Ministarstva kulture RH.

„Zahvalni smo svim izvođačima, crkvenom pjevačkom zboru sv. Cecilija Vinkovci, orguljašici i voditeljici Dubravki Vukovarac, VA Stretti, voditeljici Ivani Tuškan, Draganu Trajeru, Dini Heđiju, Martinu Ragužu, Loreni Herman, Kristijanu Graniću, Edmundu Andleru-Boriću, Bruni Philippu te Goranu Končaru, koji su se rado odazvali podržavajući ovaj projekt. Veliko hvala našim domaćinima koji su nesebično ustupili crkvene prostore i orgulje, u Vinkovcima župnicima Florijanu Kveteku i Ivanu Đakovcu, u Tovarniku Stjepanu Vukovcu, u Ilači Vedranu Biliću, a u Vukovaru gvardijanu i župniku fra Ivici Jagodiću. Pozivamo sve Vas koji volite orguljašku glazbu da nam se pridružite i uživate u zvucima orgulja“, zajedničko je slovo svim ljubiteljima orguljaške glazbe objavljeno u prigodnoj brošuri, a koje potpisuju doc. dr. sc. Dražen Švagelj, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima, Silvio Jergović, dipl. ing., voditelj Hrvatske matice iseljenika – podružnice Vukovar, Ivan Matarić, prof., predsjednik Hrvatske kulturne zajednice u Švicarskoj i Lidija Miletić, prof., predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Vukovaru. Snježana Kraljević