Započeo 10. jubilarni SHKM

OSIJEK (TU) – Jubilarni, 10. Susret hrvatske katoličke mladeži koji se pod geslom „Krist, nada naša“ (1 Tim 1,1)  29. i 30. travnja održava u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji i gradu Vukovaru započeo je dolaskom oko 23.000 mladih u župne zajednice nadbiskupije domaćina. Po prvi puta u povijesti Susreta, mladi su program započeli u župama, u koje su pristigli između 13 i 15 sati. Njih oko 20.000 smješteno je u obiteljima, a ostali su smješteni u dvoranama te opskrbljeni svim potrebnim da bi se osjećali ugodno. Program u župnim zajednicama započeo je u 16 sati, a s mladima su i nad/biskupi u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Domaćini – mons. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup metropolit nazočio je programu u Slavonskom Brodu, a mons. Marin Srakić, đakovačko-osječki nadbiskup metropolit u miru u Đakovu. Mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup i predsjednik HBK-anazočio je programu u Župi sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima, mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup metropolit bio je u Župi sv. Petra i Pavla u Osijeku, mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup u Župi sv. Jakova, ap. u Gunji, mons. Vlado Košić, sisački biskup u Župi Bezgrešnog začeća BDM u Valpovu, mons. Mate Uzinić, dubrovački biskup  u Župi sv. Josipa radnika u Vukovaru, mons. Ivica Petanjak, krčki biskup u Župi Uzvišenja sv. Križa u Osijeku, mons. Jure Bogdan, vojni biskup u RH u Župi sv. Rozalije, dj. u Ivanovcu, mons. Zdenko Križić, gospićko-senjski biskup u Župi sv. Mihaela arkanđela u Donjem Miholjcu, mons. Tomislav Rogić, šibenski biskup u Župi BDM Kraljice mučenika u Vukovaru, mons. Ante Ivas, šibenski biskup u miru u Župi sv. Ilije proroka u Velikoj Kopanici, mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački u Župi Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji, mons. Mijo Gorski, pomoćni zagrebački biskup, predsjednik Odbora HBK za mlade u Župi sv. Filipa i Jakova, ap. u Vukovaru, mons. Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki u Župi sv. Lovre, đk. i mč. u Lipovcu, mons. Nikola Kekić, biskup Križevačke eparhije  bio je u grkokatoličkoj Župi Krista Kralja u Vukovaru.

Sudionici SHKM-a tijekom programa upoznali su župu domaćina, mlade koji su ih ugostili te su zajedno molili i pjevali sve do 22:30. Tada je završen program u svim župnim zajednicama, kako bi se mladi odmorili i pripremili za sutrašnji cjelodnevni program u gradu Vukovaru. A. Banović / M. Kuveždanin