Započeli redoviti studentski susreti u organizaciji Duhosa

OSIJEK (TU) – Svetom misom i klanjanjem u utorak, 28. rujna u Župi sv. Ćirila i Metoda u Osijeku započeli su redovni susreti studenata u organizaciji udruge Duhos. U svojoj homiliji studentski kapelan vlč. Mario Žigman progovarao je okupljenima o odlučnosti. Kako se svi u životu susrećemo s neuspjesima, gubimo svaku nadu i snagu, postavlja se pitanje što je tome uzrok. Dok jedni uzrok svojih neuspjeha vide u pogrešnoj boji kože, spolu ili pogrešnom odgoju, drugi ljudi s takvim osobinama uspijevaju. Ono u čemu se oni razlikuju je njihova odlučnost, a ona je važna u nadilaženju prepreka.

Kao primjer naveo je priču o tri dječaka koji su sudjelovali u utrci. Dok je jedan bio usmjeren samo na svoje pogreške, drugi na svoju okolinu i konkurente, treći je dječak gledao u cilj i pobijedio u utrci. Stoga je potrebno postaviti cilj, gledati u njega i njemu težiti. Iako svjesni da ćemo ponekad doživjeti i neuspjeh i razočaranje, naša odlučnost vodit će nas da damo sve od sebe kako bismo uspjeli. Tako je uz cilj vlč. Žigman istaknuo još dva bitna elementa odlučnosti – predanost i usredotočenost. Sva tri elementa vidljiva su i u Božjem odnosu prema čovjeku. Nakon čovjekova pada Bog si je zadao za cilj da će poslati Izbavitelja. I unatoč svim otporima naroda, Bog nije odustajao od svog plana. Da je tome predan, potvrdio nam je Isusovim dolaskom. Iako i u evanđelju vidimo kako Isus nije bio prihvaćen, to ga nije spriječavalo da ostvari cilj zbog kojeg je došao. Treći element odlučnosti je Isusova usredotočenost na križ. Odlučno je išao prema Jeruzalemu. Svatko od nas ima Jeruzalem prema kojem ide. To je mjesto našeg umiranja, ali i mjesto susreta s Bogom. U konačnici, svi smo na putu prema vječnom Jeruzalemu, prema nebu. I na tome putu potrebna nam je odlučnost kako ne bi odustali kad naiđemo na prepreke, osuđivanja, odbacivanja. istaknuo je kako se ne trebamo zadržavati na strahovima hoće li nas drugi prihvatiti i što će misliti o nama. Strahovi će nam ubijati odlučnost. Trebamo biti hrabri i suočiti se sa svojim brigama, nedostacima, propustima i sumnjama. Unatoč padovima, trebamo se boriti još više i ne odustajati. Jačanje naše volje i odlučnosti nije sprint, nego maraton.

Nakon misnog slavlja uslijedilo je klanjanje tijekom kojega su mladi zahvaljivali Gospodinu, molili za svoje potrebe i potrebe bližnjih.  Veronika Lončar