Započela trodnevnica Gospi od Anđela

SLAVONSKI BROD (TU) – U franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu u četvrtak, 30. srpnja započela je trodnevna priprema za blagdan Gospe od Anđela – Porcijunkule koji se slavi 2. kolovoza.

Duhovni program otpočeo je molitvom franjevačke krunice, a potom je gvardijan fra Klaudio Milohanović predmolio Gospine litanije pred slikom Gospe od Anđela izloženom na oltaru Sv. Križa, koja prikazuje Isusa i Gospu okruženu anđelima sa svetim Franjom koji je u Porcijunkuli 1216. godine imao to viđenje.

Uslijedila je misa koju je predvodio fra Josip Ivkić, župni vikar u Iloku. On je u prigodnoj homiliji pojasnio kako i zašto kao kršćani trebamo praštati. Posvijestio je kako praštanje ne znači i rješenje naših problema, nego njime ne dozvoljavamo da nas zahvati gorčina, srdžba… Svjestan kako je čovjeku teško zaboraviti jer su sjećanja dio nas, fra Josip je pozvao vjernike da mole Gospodina snagu da mogu oprostiti, te snagom Isusovih rana preobrazimo svoje rane u izvor radosti i milosti.

Poslije mise slijedilo je euharistijsko klanjanje pred Presvetim, koje je predvodio gvardijan fra Klaudio. Slavlje je pjevanjem animirala s. Vincencija Slišković. B. Lukačević