Zahvalnica učenika slavonskobrodske Klasične gimnazije

SLAVONSKI BROD (TU) – Učenici Klasične gimnazija fra Marijana Lanosovića u Slavonskom Brodu sa svojim su profesorima i roditeljima u subotu, 17. lipnja slavili Te Deum – misu zahvalnicu za kraj školske godine. Slavlje je u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva predvodio ravnatelj fra Klaudio Milohanović. Suslavili su domaći gvardijan fra Franjo Jurinec i fra Domagoj Šimunović, prvi ravnatelj te gimnazije, koji je i propovijedao.   

U svojoj homiliji fra Domagoj učenicima je, napose maturantima, posvjestio koliko je bitno zahvaljivati Gospodinu za sve milosti koje im u njihovu obrazovanju daje preko njihovih profesora te svojim roditeljima na žrtvi i ljubavi. „Pred vama je posve novi put. Zahvalite Gospodinu, recite svojoj budućnosti: „Dobro mi došla“, širite joj svoje ruke i onda kada budete na koljenima na kojima se prave najvažniji iskoraci“, poručio im je. Profesorima je pak poručio da i dalje rade svoj posao s ljubavlju, da budu strpljivi s učenicima, a njihovih roditeljima zahvalni što su im povjerili svoju djecu. Predvođeni dirigentom prof. Hrvojem Špicerom Zbor gimnazije svojim je pjevanjem uveličao slavlje te na kraju zajedno sa svim učenicima otpjevao himan Te Deum.

Franjevačka radost osjetila se posebno poslije mise kada je ravnatelj Milohanović svakog maturanta s nekoliko bitnih karakteristika opisao i uručio im završne svjedodžbe. Za tu prigodu izišao je i časopis Anabasis, koji su priredili sami učenici. B. Lukačević