Zahvalni spomen uz Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata

SLAVONSKI BROD (TU) – Zahvalni spomen uz Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje obilježen je u petak 17. studenoga2023. u Slavonskom Brodu. Duhovni program započeo je u večernjim satima molitvom kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima, koju je predvodio vlč. Anđelko Cindori, župnik Župe Gospe Brze Pomoći. Nakon molitve vjernici su položili lampione kod spomen obilježja i duž Vukovarske ulice.

Potom je večernje misno slavlje u župnoj crkvi Gospe Brze Pomoći slavljena misa za poginule, nestale i stradale hrvatske branitelje i civile. Predvodeći misno slavlje uz župnika Cindoria. Bernard Prelčec, župni vikar je u homiliji ukazao na važnost poniznosti, zajedništva, mira na koje smo mi kršćani pozvani.

„Kakav je to kršćanin koji ima potrebu isticati sebe? Kako kršćanin može oduzeti drugome čovjeku život u ime Boga iako zna da je svaki čovjek hram Duha Svetoga? … Kako je moguće da čovjek vjernik čini takve strahote, a pozvani smo činiti dobro?“, neka su od postavljenih pitanja propovjednika čiji je odgovor bio kako to čine ljudi koji nemaju straha Božjega u sebi, nemaju Božjega života u sebi. „Kad netko istinski služi Gospodinu ima strah Božji u sebi. Svako ratovanje i svako zlo koje se događa u ovome svijetu nije od Boga. Svi ratovi neće zacijeliti sami od sebe. Kršćani su pozvani moliti da oni prestanu, a napose mi koji imamo to iskustvo u Domovinskom ratu. Pozvani činiti dobro, a najveće dobro postignuto za vrijeme našega rata su naši branitelji koji su gotovo golim rukama, ali s Bogom, vjerom i ljubavlju prema domovini išli braniti svoju domovinu. Žrtva naših branitelja treba posebno biti u našim srcima napose u ove dane. Sjećajmo ih se s posebnim pietetom i budimo Bogu zahvalni za svakoga od njih. Svijeće upaljene i izmoljene krunice za njih neka budu uvijek prisutne u našim domovima kako za njih tako i za sve poginule civile. Ne smijemo zaboraviti njihove žrtve, ali kao kršćani pozvani smo i oprostimo neprijateljima.“, rekao je uz ostalo župni vikar Prelčec. B. Lukačević