XIII. Susret mladih Đakovačko-osječke nadbiskupije

VINKOVCI (TU)FOTOGALERIJA 1FOTOGALERIJA 2 – Ured za pastoral mladih Đakovačko-osječke nadbiskupije organizirao je 25. svibnja 2019. XIII. Nadbiskupijski susret mladih u Vinkovcima pod geslom „Ne boj se, samo vjeruj!“ (Mk 5,36). Mjesto okupljanja bila je dvorana Ekonomske i trgovačke škole „Ivan Domac“, sudjelovalo je oko 500 mladih iz cijele Đakovačko-osječke nadbiskupije, 12 članova Duhos benda i pedesetak članova Nadbiskupijskog zbora mladih, a svi su na dar dobili prigodne ruksake s geslom Susreta.

Predavanje, rad u skupinama i promocija volontiranja

Program je započeo molitvom koju je predvodio povjerenik za pastoral mladih Đakovačko-osječke nadbiskupije vlč. Mario Žigman, uz Duhos band. Mlade je pozdravio gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić koji je i sam puno pomogao Uredu za mlade u realizaciji ovoga susreta.

Uslijedilo je predavanje dr. fra Maria Knezovića, župnika u Kočerinu, koji je na susret došao u pratnji svojih mladih. Fra Mario je mladima govorio o vjeri, svjedočeći primjerima iz vlastitog života. Njegovo je predavanje, često praćeno pljeskom sudionika, pratilo geslo susreta. Govorio je o svojoj velikoj ljubavi – košarci, ponio i košarkašku loptu te prije početka programa zaigrao ispod koša. Mlade je oduševila njegova pristupačnost i toplina.

Program je vodio vlč. Krešimir Šaf. Cijela dvorana zaplesala je bans zajedno s vlč. Šafom a onda su, podijeljeni u grupe, mladi odgovarali na pitanja vezana uz predavanje te se na taj način bolje upoznali. Razgovarali su o svojim interesima, zanimanjima, hobijima, a potom su istaknuli i što ih se najviše dojmilo iz predavanja fra Knezovića te kako to mogu povezati s vlastitim životom. Promišljali su i što bi učinili da se mogu vratiti u prošlost ili otići u budućnost, koga bi posjetili da jedan dan mogu biti nevidljivi itd. Nakon rada u skupinama, mladi su imali mogućnost zapisati svoje molitve na priređeno bijelo platno, koje je tijekom prinosa darova na misnom slavlju položeno na oltar.

Uslijedilo je vrijeme za okrjepu tijekom kojega su mladi posjetili štandove na igralištu škole. Brojne pastoralne interesne skupine i udruge predstavile su svoj rad mladima kroz promotivne materijale. Mladi su obilazili štandove, razgovarali s volonterima, interesirali se gdje se i sami mogu uključiti u volonterski rad. Na štandovima su izlagali: Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije, KMNL, Mladi protiv gladi, Taize, Udruga „Prijatelji sv. Martina“, Frama, SKAC Osijek, Vjera i svijetlo, Udruga Betlehem, 40 dana za život, Skauti te Duhos. Po dolasku na Susret štandove su posjetili i đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić te đakovačko-osječki pomoćni biskup mons. Ivan Ćurić. Razgovarali su s volonterima i fotografirali se.

„Dijalog s pastirima“ i misno slavlje

Program je nastavljen „Dijalogom s pastirima“. Nekoliko tjedana prije Susreta mladi su imali mogućnost postaviti pitanja biskupima preko društvenih mreža i e-maila Ureda za mlade. Ona koja su se najčešće ponavljala, izabrana su za „Dijalog s pastirima“. Biskupi su naizmjence odgovarali na pitanja o njima samima, njihovu pozivu, mladima i odabiru životnoga puta, o predbračnoj čistoći, slučajevima opsjednuća, pedofiliji – te brojnim temama koje su samim mladi nametnuli pitanjima koja su slali. Na kraju su biskupi s mladima podijelili i koja im je najdraža pjesma, a vlč. Šaf zapjevao je jednu posebnu za taj dan – rođendansku čestitku povjereniku za mlade vlč. Žigmanu, a pridružio mu se i Duhos band.

Petnaestak svećenika bilo na raspolaganju za ispovijed do misnoga slavlja koje je predvodio mons. Hranić, a propovijedao je mons. Ćurić. Tijekom homilije pomoćni biskup mladima je govorio o vjeri, iskustvu doživljaja Boga. Upozorio je – ako bi se naša vjera sastojala samo od pokušaja da se vinemo do Boga brzo bismo posustali. „Naša nam vjera u pamet doziva nešto puno snažnije, otvara nas iskustvu povezanosti Boga i čovjeka. O tome svjedoči i Biblija, o tom vapaju prisutnom u čovjekovu srcu, a to je vapaj za blizinom s Bogom. Riječi pjesme Da te samo dotaknem govore: Da te samo dotaknem i dodirnem ti haljine, moje srce bilo bi cijelo, sve rane bi nestale i slika su današnjega evanđelja o žena koja se usuđuje doći do Isusa i dodirnuti mu haljine na što Isus ne ostaje ravnodušan, već joj daje priznanje za njezinu vjeru: Budi zdrava od svojega zla!, rekao je mons. Ćurić.

Istaknuo je potom kako je zadivljujuća škola evanđelja koja nas potiče da se usmjerimo prema Kristu i učinimo sve što je moguće kako bismo do Njega došli. Svojim riječima mons. Ćurić ohrabrio je mlade na susret s Isusom jer – On će nas u mnoštvu prepoznati sa svime što u sebi nosimo. Istaknuo je kako bez nasljedovanja Isusa nema ni pravoga iskustva kršćanske vjere i njezinih istinskih plodova. I sam papa Franjo govori, podsjetio je mons. Ćurić, kako se iz gramzljivosti srca i traženja površnih užitaka te izolirane savjesti rađaju pustoš i tjeskoba zbog kojih ne čujemo glas Božji, a tu je i globalizacija ravnodušnosti, opasnost pred kojom se danas nalazi i vjera. Bez obzira na naše pogreške, Bog nas ljubi onakve kakvi jesmo, naglasio je pomoćni biskup đakovačko-osječki te, oslanjajući se na riječi pape Franje, rekao – „Krist je naša nada i najljepša mladost ovoga svijeta. On živi i želi da i mi živimo, On je u nama i s nama i nikada nas ne napušta. Koliko god mi odlutali, Uskrsli nas uvijek poziva k sebi.“ Biskup je potaknuo mlade da hodaju s Kristom, da ga upoznaju i svugdje osjete njegovu blizinu te ne dopuste da Krist za njih postane stranac. Tijekom mise pjevanje je animirao Nadbiskupijski zbor mladih uz vodstvo maestra Želimira Sušića.

Zahvale i večernji koncert

Nakon popričesne molitve mlade je pozdravio župnik domaćin vlč. Ilija Sudar, a vlč. Žigman uputio je riječi zahvale svima koji su sudjelovali u organizaciji Susreta i na bilo koji način pomogli u realizaciji istoga. Najprije je zahvalu uputio mladima koji su na susret došli, potom volonterima, župniku domaćinu vlč. Sudaru i njegovim župljanima koji su sve mlade radosno primili i osigurali im okrjepu tijekom pauze. Zahvala je upućena i Crvenom križu Vinkovci i njihovim mladima koji su bili u pripravnosti tijekom susreta, ali nisu imali intervencija; Gradu Vinkovcima, gradonačelniku Bosančiću, zamjeniku pročelnika Odjela za kulturu i turizam Davoru Mecanoviću; mons. Tadiji Pranjiću te ravnatelju Ekonomske i trgovačke škole Mati Džalti. Vlč. Žigman zahvalio je i pastoralnim interesnim skupinama koje su se predstavile na štandovima; članovima Udruge osoba s invaliditetom „Bubamara“ iz Vinkovaca koji su također bili sudionici Susreta; svećenicima koji su ispovijedali; Nadbiskupijskom zboru mladih i njihovu voditelju Sušiću; Duhos bendu, fra Mariju Knezoviću, Stjepanu Lachu i njegovom bendu spremnom za večernji koncert i naravno, biskupima koji su, na radost svih, toga dana svoje vrijeme posvetili mladima.

Mladi su zatim pošli na Gradski korzo, mjesto održavanja najavljenog koncerta duhovne glazbe. Duhos band otvorio je koncert s četiri pjesme, a nakon njih sa svojim bandom nastupio je Stjepan Lach. Otpjevali su preko dvadeset pjesama, a mladi su – zajedno s biskupima, svećenicima te mladencima koji su netom prije u župnoj crkvi sklopili sakrament ženidbe i njihovim uzvanicima – plesali, pjevali i radovali se. Čitav je korzo tijekom dva sata koncerta bio dio Nadbiskupijskog susreta mladih.

FOTOGALERIJA 1 – FOTOGALERIJA 2

Ured za mlade (foto: Anamarija Buzgo/David Katić)