Vlč. Roman Stupjak – novi svećenik Križevačke eparhije

KANIŽA (TU) – Križevački biskup, vladika mons. Nikola Kekić zaredio je u nedjelju 28. listopada  u župnoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Kaniži kod Slavonskog Broda novog svećenika Križevačke eparhije, đakona Romana Stupjaka, sina te župe. On je predvodio arhijerejsku liturgiju uz četrdesetak svećenika, među kojima su uz domaćeg župnika Nikolu Stupjaka bili grkokatolički svećenici iz raznih mjesta Križevačke eparhije te rimokatolički svećenici, na čelu s mons. Ivanom Ćurićem, generalnim vikarom Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Za tu župu bio je to važan povijesni događaj, jer je svećenik Roman prvo duhovno zvanje iz te župe. Liturgiju je svojim pjevanjem uveličao Katedralni zbor iz Križevaca, a Gospina župna crkva bila je premala da primi sve vjernike te su mnogi pratili liturgiju u crkvenom dvorištu. Vladika Kekić u svojoj je homiliji posvjestio da svaki svećenik uz službu Božjim otajstvima mora imati otvoreno srce, oči i uši za potrebite, mora djelovati karitativno i to bez određenog radnog vremena.

Kako je ređenikov otac Nikola također svećenik, župnik u Kaniži, on je kao arhiđakon svoga sina doveo do oltara, a potom ga je tijekom bogoslužja vladika Kekić zaredio za novog svećenika Križevačke eparhije. Vladika je naglasio da je taj sveti čin od velike važnosti za sveopću Crkvu, napose za Križevačku eparhiju, koja ove godine proslavlja 240. obljetnicu djelovanja, a i župnu crkvu u Kaniži. Tijekom zajedničkog ručka u Mjesnom domu vladika Kekić mladomisniku Romanu dekretom je dodijelio dvije grkokatoličke župe, Mikluševce i Berak.  

Mladomisnik Roman Stupjak rođen je 24. ožujka 1987. u Slavonskom Brodu. Odrastajući u Kaniži kod Slavonskog Broda u uzornoj svećeničkoj grkokatoličkoj obitelji od oca Nikole – svećenika i majke Ruže, uz brata Ivana te sestre Nikolinu i Ivanu, rodio se i duhovni poziv koji je osjetio još u mlađim danima. Nakon završene Tehničke škole, kod Isusovaca u Zagrebu je završio teologiju. Prošloga mjeseca vjenčao se sa suprugom, Anastazijom Simunović iz Križevaca, čiji je otac također svećenik – katedralni župnik u Križevcima.  B. Lukačević