Vlč. Domagoj Lacković i vlč. Ivica Martić novi župnici u Slavonskom Brodu

SLAVONSKI BROD (TU) – Predvodeći u nedjelju, 27.  kolovoza 2023. dopodnevna misna slavlja u Župi Svete Obitelji, a potom u Župi bl. Alojzija Stepinca u Slavonskom Brodu đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić u službu je župnika uveo dvojicu svećenika: vlč. Domagoja Lackovića, kojemu je to prva župnička služba – u Župu Svete Obitelji, i vlč. Ivicu Martića u Župu bl. Alojzija Stepinca.

Osvrćući se na evanđeoski tekst u kojem Isus svojim učenicima postavlja pitanja – „A, vi, što vi kažete tko sam ja?“ nadbiskup Hranić novim je župnicima pojasnio da se ta potreba provjere stava prema Isusu i njegovu identitetu osjećala na različite načine i kroz čitavu povijest Crkve te da se ona i danas događa.

„Preuzimajući službu pastira nove župne zajednice i ti si, dragi župniče pozvan odgovoriti na to pitanje. Župnik je pozvan poput Petra biti s Isusom, promatrati ga u molitvi, uranjati u Isusov odnos s Ocem, iz toga iskustva, poput Petra, ispovijedati svoju  osobnu vjeru. Pozvan je svojim zajedništvom s Isusom, svojom molitvom i vjerom grijati i župnu zajednicu. Župna zajednica treba živjeti od vjere svojega pastira te grijana njegovim molitvenim zajedništvom s Isusom“, poručio je župnicima uz ostalo nadbiskup Hranić.

Posvjestivši kako Isus i danas svakom župniku ponavlja iste one riječi koje je uputio apostolu Petru: ‘A ja tebi kažem: ‘Ti si Petar – Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati’ , nadbiskup je ustvrdio da vjera i navještaj vjere župnika treba proizvesti isti učinak na župljane kao i Petrova vjera.  

Govoreći o zadaći koju svaki župnik ima pak je naglasio kako župnik nije i ne smije biti sam, kako ga biskup šalje u župnu zajednicu da u njoj uprisutnjuje Krista, tumači vjeru Crkve, da posvećuje župnu zajednicu, velikodušno služi u ljubavi, njome upravlja i skrbi osobito za one koji su na rubu zajednice.

„Župnik nije privatni religiozni poduzetnik, nego je glasnik vjere Crkve, poslan od biskupa kao prvog pastira u jednoj biskupijskoj zajednici, da u zajedništvu s njim i čitavim prezbiterijem obavlja svoju službu“, zaključio je nadbiskup. Vjernike je zamolio da mole za postojeća i nova duhovna zvanja naglasivši kako nemaju dovoljno svećenika te su ove godine morali više župa spajati u jednu.

Biskup Hranić na početku je svakog misnog slavlja vjernicima predstavio nove župnike.
Vlč. Domagoj Lacković rođen je 1991. u Slavonskom Brodu. Nakon srednje škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Osijeku dolazi u Bogoslovno sjemenište u Đakovu gdje je završio teologiju. Za svećenika je zaređen 2017. u đakovačkoj prvostolnici. Prvu služnu župnog vikara obavljao je godinu dana u Župi Uzvišenja Svetoga Križa u Osijeku, a potom je pet godina obavljao službu tajnika Nadbiskupijskog ordinarijata. Njegovu želju za pastoralni rad u župama prihvatio je nadbiskup Hranić te ga je nakon smrti dugogodišnjeg župnika Župe Svete Obitelji vlč. Davida Sluganovića imenovao za župnika te župe. Dekret o njegovu imenovanju pročitao je vlč. Stjepan Sokolović, koji je tri mjeseca bio privremeni upravitelj te župe.

Dobrodošlicu župniku Lackoviću u ime župljana uputio je župni suradnik Ante Krajnović,  dok mu je ključeve crkve predao župni suradnik Ilija Bošković.

Vlč. Ivica Martić, novi župnik župe Bl. Alojzija Stepince također je rođen u Slavonskom Brodu 1977. Po završetku gimnazije Matije Mesić dolazi u Bogoslovno sjemenište u Đakovo gdje završava teologiju. Za svećenika je zaređen 2003.  Do sada je obavljao službe: četiri godine bio je župni vikar u Župi Preslavnog Imena Marijina u Osijeku, potom dvije godine u Župi sv. Josipa radnika u Osijeku i godinu dana u Župi Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije u Valpovu. Tri je godine bio župnik u Odvorcima, četiri godine župnik Župe Kraljica Svete Krunice u Kuševcu, ponovo dvije godine u Župi sv. Josipa radnika u Osijeku kao župnik. Zbog pastoralnih potreba premješten je u Župu Uzvišenja sv. Križa u Osijeku i ondje je ostao šest godina. Zbog zdravstvenih poteškoća i potrebe za liječenjem protekle je godine bio na bolovanju. Sa 20 godina svećeničkog iskustva preuzeo je službu župnika Župe bl. Alojzija Stepinca, kojoj je od ovoga mjeseca pridružena i filijala sv. Nikole u Gornjoj Vrbi.

Dekret o njegovu imenovanju za župnika te župe pročitao je novi tajnik Nadbiskupijskog ordinarijata vlč. Nikola Klemen. Pozdravnu riječ župniku Martiću u ime župljana uputio je vjeroučitelj Dalibor Velički, a ključeve crkve predao mu je Josip Perčević, župni suradnik. B. Lukačević