Vlč. Bruno Diklić predvodio misu u svetištu sv. Josipa u Karlovcu

KARLOVAC (HKM) – Vlč. Bruno Diklić, svećenik Đakovačko osječke nadbiskupije na poslijediplomskom studiju crkvene glazbe u Rimu predvodio je misu u srijedu, 27. rujna 2023. godine u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu. Koncelebrirao je mons. Antun Sente, ml., rektor, a pjevanje su animirali članovi župnog zbora Sveti Josip pod ravnanjem s. Blandine Rakarić, KBLJ.

U prigodnoj homiliji vlč. Bruno je između ostalog kazao kako se mi kao vjernici možemo olako »naviknuti« na Boga i na prakticiranje vjere čak do te razine da više ne primjećujemo ljepotu i snagu kršćanstva. Možemo se naviknuti i na grijeh, suživjeti se s njime, dopustiti si da on postane dio nas, naša navika do te razine da ga više ni ne smatramo grijehom.

Ipak, naša kršćanska vjera nije i ne smije biti tek stvar navike, nekakav uhodani obrazac ponašanja, dosadna i ravnodušna. Vjerujemo u Boga koji sve čini novo, kako će papa Franjo reći: “Naš Bog je Bog koji stvara novost, jer je Bog iznenađenja.”

Stoga smo došli večeras u ovo drago svetište hrvatskoga naroda kako bismo pod okriljem sv. Josipa ponovno otkrili ljepotu naše vjere, njezinu novost i mladost koja nikada ne stari te kako bismo svoje živote otrgnuli navici grijeha i zaboravu Boga. To je istina naše vjere: kad mi zaboravljamo na Boga, on vjeran ostaje. Grijeh nikako ne može uništiti Božju naklonost i ljubav prema čovjeku. Bog je vjeran svojim obećanjima i ne zaboravlja ih.

Pobožnost sv. Josipu pomogla je sv. Vinku Paulskom čije spomendan danas slavimo da shvati kako nije dovoljno samo »ne zaboravljati« već je potrebno i konkretno djelovati! Eto nam dviju poruka današnjega slavlja. Ne smijemo zaboraviti Božja silna djela u našim životima! Uvijek iznova obnavljajmo u sebi spomen na njih i od njih crpimo snagu za život.

Ne smijemo zaboraviti Božja silna djela u našim životima! Uvijek iznova obnavljajmo u sebi spomen na njih i od njih crpimo snagu za život.

Ali ojačani tim iskustvom i mi sami trebamo postati Božji suradnici kako bi po nama svijet iskusio Božju brigu i dobrotu, odnosno istinu da Bog ne zaboravlja čovjeka. Neka nam na tom putu zagovornicima budu sv. Vinko Paulski, ali i sv. Josip, kojega večeras zazivam zajedno s Vinkovim duhovnim kćerima i našim hrvatskim redovnicama iz Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog: s. Bernardinom Franjkom Horvat, koja je napisala stihove i s. Marijom Tarzicijom Fosić, koja ih je uglazbila, a riječ je o pjesmi Zdravo, sveti Josipe:

Kad se život ugasi, kad nas tmina pokrije,

luč upali milosti, da nam slavu otkrije.

U tim teškim borbama budi, oče, kraj nas,

jaki sveti Josipe, moli Boga nas!

To je istina naše vjere: kad mi zaboravljamo na Boga, on vjeran ostaje. Grijeh nikako ne može uništiti Božju naklonost i ljubav prema čovjeku. Hrvatska katolička mreža