“Vjesnik” za studeni

ĐAKOVO (TU) – „Rođendan je dan kada se na jedinstven način usredotočujemo na istinu vlastite stvorenosti, a čestitanjem i proslavama rođendana drugih tu stvorenost sve više otkrivamo kao upućenost na druge“, ističe glavni urednik Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije, doc. dr. Boris Vulić u uvodniku za studeni koji nosi naslov „O rođendanima“. Ovaj broj Vjesnika donosi članke različite tematike, a pisali su: s. Silvana Fužinato („U Riječi i Kruhu“); Ivan Benaković („Poznavati evanđeoske registre“); Hrvoje Kalem („Istočni virus“); Nikolina Šarić/Stanislav Šota („Pastoralno-teološke implikacije o Zajednici Vjera i svjetlo“); Suzana Vuletić („Pastoralni izazovi Crkve“); s. Teodozija Mostepaniuk/s. Krista Mijatović („Sestre Reda sv. Vasilija Velikog u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji“) te Bruno Diklić („Ludwig van Beethoven – ekscentrični glazbeni genij u potrazi za Bogom“).

Žarko Relota u kolumni za svećenike promišlja na temu „(Ne)odstupanje i (ne)odustajanje od cr(k)venog nauka“; mons. Marin Srakić nastavlja feljton „Sve za vjeru i jedinstvo naroda (21)“ o životu i djelu biskupa Antuna Akšamovića uz stotu obljetnicu njegova rođenja, a Zvonko Pažin Liturgijska zborovanja na temu „Euharistijsko slavlje prema Misalu iz 1962. i Misalu iz 2002. (13)“. Propovijedi su priredili: Tomislav Ćurić, Krešimir Čutura, Vladimir Delić, Robert Farkaš, Mato Gašparović i Josip Filipović, koji je osmislio i euharistijsko klanjanje.

Maja Jakšić u rubrici Bračno i obiteljsko savjetovalište piše na temu „Smrtnik u oduhovljenom svijetu“, a u Razgovoru s povodom pod naslovom „Ohrabrili su se, odazvali i krenuli putem na koji ih Bog poziva“ razgovaramo s novim đakonima Đakovačko-osječke nadbiskupije – Brunom Diklićem, Robertom Erkom, Krešimirom Iljazovićem i Markom Obradovićem.

Kolumna za vjeroučitelje Marine Živić nosi naslov „Sve(t) ili ništa“, priprema za sat Nataše Šantić „Poteškoće suvremenog čovjeka s Bogom – izazov nevjere“, dok u Katehezi za odrasle Pavao Madžarević donosi prijevod drugoga nastavka djela „Noći i dani srca“, C. M. Martinija. Ivica Čatić nastavlja razlagati ulomke Markova evanđelja  – „Sedmi dan je i za čovjeka (Mk 3,1-6)“, Krešimir Bulat pripremio je materijal za biblijske zajednice pod naslovom „Vazmeni događaj koji se obnavlja – sveta misa“. Dino Klem u Pogledu u knjigu piše o knjizi Davora Vukovića „Pogled odozdo na svećeništvo“, a Ivan Bassi donosi osvrt na djela Fabricea Hadjadja „Kad se sve tako ima raspasti“ i „Što je to obitelj?“.

Informativni dio Vjesnika sadrži Poruku pape Franje za IV. Svjetski dan siromaha (15. studenoga 2020.); Pismo kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata o svetim slavljima u vrijeme i nakon pandemije „Vratimo se euharistiji s radošću!“; a tu je i propovijed te izvješće o misnom slavlju koje je o Hodočasničkom danu Gospi Brze Pomoći, 8. listopada predvodio apostolski nuncij mons. Giorgio Lingua. Izvještavamo o posveti crkve sv. Luke u Josipovcu, 19. obljetnici biskupskog ređenja mons. Đure Hranića, 138. obljetnici posvete katedrale bazilike sv. Petra, završetku Milosne godine u Župi BDM Kraljice Mučenika u Vukovaru te završetku akcije „72 sata bez kompromisa“.

Omot broja, uz fotografiju i tekst o „Štapu iz Popovca“ Tomislava Ćurića i Drage Markovića, donosi i vijest o drugoj fazi digitalizacije „Glasnika/Vjesnika“. M. Kuveždanin