Vjesnik za studeni

ĐAKOVO (TU) – Vjesnik Đakovačko-osječke nadbiskupije i Srijemske biskupije za mjesec studeni 2017. donosi članke različitih tema. Ove se godine navršava 10 godina od smrti mons. dr. Nikole Dogana, koji je od 1985. do ljeta 1990. godine obavljao službu urednika Vjesnika. Stoga sadašnji urednik Boris Vulić donosi ulomke uvodnika mons. dr. Dogana u kojima je pisao: o mladima, o papirnatim veličinama, o profesionalnim laicima, o prijateljstvu, o vjeri, o novcu koji ističe vjeru te protiv komunizma.

Đakovačko-osječki nadbiskup u miru Marin Srakić priredio je dva priloga ovoga broja: „Pripovijest i ispovijest jednoga svećeničkog života“ te „Katolička Crkva u vrijeme Kraljevine SHS (3)“, a uz njega, za Vjesnik su pisali i: Slavko Vranjković („Sacerdos“); Zvonko Pažin („Apostolsko pismo pape Franje Magnum principium“); Mato Zovkić („Koncelebrirana euharistija umirovljenih prezbitera“), Antun Japundžić („Vjernici istočne kršćanske tradicije“); Željko Čekolj („Kršćani Orijenta“); Grgo Grbešić („O nekim aspektima teološke misli Martina Luthera prigodom 500. obljetnice početka protestantske reformacije“); Vinko Juzbašić („Kućni zaštitnici i zavjeti u Bošnjacima“); Tihonija Zovko („Bibliografija radova prof. dr. Nikole Dogana (1944. – 2007.)“).

Kolumna za svećenike Davora Vukovića nosi naslov „Meditacija o svećeništvu“,  Ivica Raguž u rubrici Katolicizam piše o „Eshatologiji“ te u dodatku donosi promišljanje o Jeanu-Lucu Marionu i katolicima danas; Zvonko Pažin piše o „Đakonatu žena“, Robert Farkaš pripremio je propovijedi, Dejan Bubalo glazbeni prilog „Kraljice mučenika“ , Mladen Klanac piše o „Bračnoj usklađenosti“, a Josip Filipović priredio je euharistijsko klanjanje te reportažu o Župi Svete obitelji u Slavonskom Brodu.

„Vjeronauk i smisao“ naslov je kolumne za vjeroučitelje Miroslava Čolića, Nikolina Nedeljković osmislila je pripremu za vjeronaučni sat na temu „Čedno odijevanje“, Ines Pepić priredila je katehetski materijal pod naslovom „I riječ je tijelom postala i nastanila se među nama (A)“, dok je materijal za biblijske zajednice osmislio Krešimir Bulat na temu „Apostoli ponovno na okupu – sabor u Jeruzalemu“.  Ivica Čatić tumači ulomke Evanđelja po Ivanu – ovoga puta radi se o „Oproštajnom govoru (Iv 14-17)“. Dino Klem predstavio je knjigu Đurice Pardona „Teologija zemlje u metaforici proroka Hošee“.

Informativni dio Vjesnika započinje Porukom pape Franje za 1. Svjetski dan siromašnih, 19. studenoga 2017., a uz priopćenje s 55. zasjedanja Sabora HBK-a, tu je i dekret o osnivanju Nadbiskupijskog ureda za katoličke škole. Broj donosi i opširan izvještaj o sudjelovanju dr. Josipa Bošnjakovića na Svjetskom kongresu o dostojanstvu djeteta u digitalnom svijetu u Rimu te ostalim pastoralnim aktivnostima i župnim slavljima, kao i održanim simpozijima te kulturnim zbivanjima. Omot broja donosi informacije o ponovno pokrenutom časopisu OKNO, Kalendaru susreta te devet novih đakona, a tu je i fotografija monumentalne monstrance iz Odvoraca o kojoj piše Tomislav Ćurić. M. Kuveždanin