„VjeDra“ 2019. – kreativna smotra vjeronaučnog stvaralaštva

OSIJEK (TU)FOTOGALERIJA – Kreativna smotra vjeronaučnog stvaralaštva vjeroučenika osnovnih i srednjih škola Đakovačko-osječke nadbiskupije „VjeDra“ 2019., peta po redu, održana je u četvrtak 9. svibnja 2019. u pastoralnim prostorima Vikarijata Osijek na temu „Hrvatski sveci i blaženici – Svjedoci Radosne vijesti u hrvatskom narodu“. Svojim prikazima predstavilo se 19 skupina. Smotru je organizirao Katehetski ured Đakovačko-osječke nadbiskupije i Agencija za odgoj i obrazovanje (AZOO) Podružnica Osijek, a njezin cilj je promovirati stvaralačko izražavanje učenika obradom različitih tema glazbom, plesom, dramsko-scenskim izvedbama, likovnim i literarnim uratcima. Izvedbu smotre u tehničkom smislu pomogli su članovi Zdruga katoličkih skauta Đakovačko-osječke nadbiskupije te djelatnici Vikarijata Osijek.

Program je započeo molitvom i pjesmom “Mi želimo uzdić Isusa” u glazbeno-scenskoj izvedbi OŠ “Višnjevac” iz Višnjevca te scenskim prikazom učenika OŠ Dobriše Cesarića iz Osijeka koji su sve sudionike uveli u temu smotre.

U program je uvela predstojnica Katehetskog ureda dr. sc. Teuta Rezo pozdravivši sve prisutne, a prigodnu riječ na početku programa uputio je nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić rekavši: „Radujemo se draga djeco i draga mladosti vama koji ste danas došli. Poslije vjeronaučnog natjecanja svatko je ono što je njega dirnulo na spoznajnoj razini pretočio i izrazio. I vi to izražavate od pjesme preko glume, preko plesa i slikarskih ostvarenja. Meni osobno je draže ići na smotru vjeronaučnog stvaralaštva nego vas vidjeti u strahu od rezultata vjeronaučnog natjecanja. Ovdje svi možemo biti opušteni, radosni i u vedrini podijeliti iskustvo vlastite vjere obogaćujući jedni druge, rastući zajedno i izgrađujući Crkvu. Zbog toga se radujem i zahvaljujem svakom od vas na vašem trudu!”

Sudionicima se obratila i v. d. predstojnice AZOO Podružnice Osijek Ivana Biljan, prof. izažavajući podršku i pozdrav u ime v. d. ravnatelja Marija Rogača, prof. i svoje osobno te pozdravila ovakav oblik kreativnog izražavanja učenika koji je moguć samo uz zauzeti rad vjeroučitelja,.

Prof. Biljan pohvalila je izniman trud oko organizacije VjeDra uz želju da darove doista pretočimo u život i stvaralaštvo, i da svjedočimo ono što smo naučili. „Mentorima i ravnateljima želim poručiti živite ono što vjerujete jer na taj način potičete učenike. Drago mi je što sam od početka i prvih VjeDra prisutna i nadam se da ćemo slijedeće godine imati još više sudionika, a svi mi ćemo biti njihovi motivatori.” Zatim  se svima obratila viša savjetnica za vjeronauk pri AZOO Ankica Mlinarić, dipl. theol., uputivši u program, uz želju da duh hrvatskih svetaca čije su živote učenici kreativno prikazivali i nadalje živi u njima.

Kreativni program vodili su vjeroučitelji Sanja Kopunović Legetin i Dalibor Velički, a u predvorju su bili izloženi i likovni radovi osnovnoškolaca. Prigodnim scenskim, likovnim ili poetskim prikazima predstavili su se: OŠ “Josip Lovretić”, Otok (s. Marija Marta Kovačić); OŠ “Tordinci”, Tordinci (Valentina Čutura i Martina Đerđ); OŠ “Ivana Brlić Mažuranić”, Rokovci – Andrijaševci (Nikolina Nedeljković) ; OŠ “Matija Petar Katančić”, Valpovo (s.  Danijela Škoro i Biljana Pantoš); OŠ “Milka Cepelić”, Vuka (Ivana Bičvić); Centar “Ivan Štark”, Osijek (Stjepan Šop, Ante Papić i Ervin Sabo); OŠ “Antun i Stjepan Radić”, Gunja (Jelena Sremac); OŠ “August Cesarec”, Ivankovo (Marijana Karčić i Marija Matić); OŠ “Višnjevac”, Višnjevac (Vesna Klir i Alma Mance); OŠ “Dobriša Cesarić”, Osijek (Ivana Perić i Atila Adam); OŠ “Vladimir Becić”, Osijek (Lovro Kladarić); OŠ “Ivan Goran Kovačić”, Vinkovci (Nevenka Iličić); OŠ “Vođinci”, Vođinci (s. Katarina Knižević); OŠ “Gradište”, Gradište (Katarina Kopić); OŠ “Antun Mihanović”, Slavonski Brod (s. Monika Havliček i Danijela Krijan) i Ekonomsko-birotehnička škola, Slavonski Brod (Mihaela Maričević).

Završnu riječ je uputila dr. sc. T. Rezo koja je još jednom zahvalila svim vjeroučiteljima mentorima i njihovim suradnicima  – učiteljima iz svojih škola na pripremi kreativnih uradaka i izvedbi svojih učenika kao i njihovim ravnateljima na podršci. Najveću zahvalu još jednom je uputila svim  učenicima osnovnih i srednjih škola na podijeljenim kreativnim znanjima i umijećima. „Sve ste nas obogatili! Neka to bude poticaj da u svojim školama i u svojim sredinama potaknete i druge da se odvaže na pripremanje za kreativnu smotru slijedeće godine”, završila je svoju riječ uz posebnu zahvalu članovima Povjerenstva za organizaciju “VjeDara 2019” koje uz nju i djelatnice Katehetskog ureda Katicu Filipović i Izidoru Popović te višu savjetnicu A. Mlinarić čine vjeroučitelji Jasmina Rašković, Slaven Školka, Dalibor Velički, Sanja Kopunović Legetin, Mirjana Srednoselec i Julijana Mađarić.

Riječi zahvale izrekao je i nadbiskup Hranić: „Lijepo mi je bilo gledati kako se uživljavate i proživljavate vjeru, a to je jedan stupanj više od samog učenja. Duboko vjerujem da ste po tome i porasli u vjeri”, a zatim je nastavio: „Na osobit način sam radostan što su sa nama bili naši dragi prijatelji iz Centra “Ivan Štark”, za osobe sa teškoćama u razvoju, iz Osijeka koji su nam se isto mogli predstaviti i vjerujem da ćete nam se i ubuduće pridruživati!” Isto tako je izrazio zahvalu i svim vjeroučiteljima, ravnateljima, učiteljima i  nastavnicima, i svima ostalima koji su dali svoj doprinos”, zaključio je svoju zahvalu nadbiskup Hranić.

Program je zaključen podjelom priznanja vjeručenicima i njihovim mentorima, te zajedničkim fotografiranjem svake skupine s nadbiskupom. –FOTOGALERIJAMarko Grgić