Uzvratno hodočašće Plehančana

PUNITOVCI (TU) – Dvadesetak vjernika Župe sv. Marka, evanđeliste na Plehanu u Bosanskoj Posavini zajedno sa svojim župnikom i gvardijanom fra Antom Tomasom hodočastilo je u srijedu, 27. lipnja u Punitovce kako bi zajedno proslavili blagdan sv. Ladislava kralja, nebeskog zaštitnika punitovačke Župe. Bio je to uzvratni posjet Plehančana Punitovčanima, koji su prije dva mjeseca – o 250. obljetnici svoje župe, hodočastili na Plehan u znak zahvale svojim precima koji su prije 250 godina s Plehana došli u Punitovce i tu osnovali sadašnju župu. Uz domaćeg župnika dr. Đuricu Pardona i svećenike okolnih župa, među kojima je bio i dekan Čepinskog dekanata, preč. Petar Ćorluka, svečano euharistijsko slavlje predvodio je plehanski gvardijan fra Anto Tomas.

Osvrćući se na život i djelo sv. Ladislava kralja, fra Anto je u prigodnoj homiliji ustvrdio kako je on primjer svim današnjim predstavnicima društveno-političkih vlasti da se može biti dobar, čak i svet političar, koji će vršiti ljudski zakon po zakonu Božjem; mudro, pravedno i časno vladati svojim narodom te promicati mir i dobro.

„Mi, povratnici na Plehan, došli smo zahvaliti Bogu na ovome kralju koji je donio mnogo dobra, ali je donio i opomenu današnjim političarima“, rekao je fra Anto. Posebno je zahvalio župniku Pardonu i njegovim župljanima. „Mi smo vas, Punitovčane i vašega župnika doživjeli kao Božji dar Plehanu. Vaš dolazak na Plehan i priznanje da su upravo naši Plehančani prije 250 godina u Punitovcima osnovali ovu župu nama je jako važno. Time vi nama pomažete da očuvamo svoje korijene, jer želimo opstati na našem području, ali ne da bi se tamo revaširali nekome. Zato je vaš dolazak nama bio Božji dar na osnovu kojega mi pokušavamo formirati svoje korake i razmišljanje kako bi što više dobra donijeli na tome prostoru“, istaknuo je fra Anto.  

„Ovo je doista velik dan za našu župnu zajednicu, jer bez doticaja sa svojim korijenima nemoguće je živjeti“, rekao je, ne skrivajući svoju radost zbog toga uzvratnog susreta s vjernicima s Plehana, domaći župnik Pardon poručivši im: „Vi s Plehana znajte da vaša molitva i vaše ostajanje na Plehanu daje nama mogućnost da živimo. A isto tako plodovi naših molitava, naših dobrih djela, daju vama mogućnost da vi ondje opstanete. To je ono što mi nazivamo sinergija života“.

I dok su Plehančani župniku Pardonu darivali košaricu s plodovima sa svoje plehanske zemlje, on je za potrebe plehanske župe darivao svu prikupljenu milostinju toga blagdana. Poslije mise Plehančani su zapjevali u crkvenom dvorištu svoje izvorne bosanske pjesme. Bio je to susret radosti, obostranog darivanja kako svećenika tako i vjernika, koji su druženje nastavili uz zajednički ručak u domovima gostoljubivih domaćina. B. Lukačević/M. Knežević