Uvodni program novih đakovačkih bogoslova i susret s nadbiskupom Hranićem

ĐAKOVO (TU) – Uvodni program za nove bogoslove koji započinju formaciju u Bogoslovnom sjemeništu u Đakovu trajao je od 25. do 30 rujna 2023. godine, a u njemu su sudjelovali David Matkovski (Vinkovci), Matej Mlinarić (Savica – Zagreb), Josip Krešo (Tenja) i Filip Tovilo (Vođinci) koji je prethodno prošao propedeutsko razdoblje.

Program je u zajedništvu s odgojiteljima započeo u sjemenišnoj kapelici posvetnom molitvom Srcu Isusovu koju su predvodili duktor Karlo Strišković i viceduktor Gutenberg S. Hounye. Potom je uslijedila zajednička večera na kojoj su se u obiteljskom okruženju novi bogoslovi  i odgojitelji  pobliže predstavili jedni drugima. Večer je završila kratkim duhovnikovim razmatranjem u kapeli.

U popodnevnim satima 27. rujna, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić primio je nove bogoslove u zajedništvu s vlč. dr. Davorom Senjanom, vicerektorom, vlč. mr. Stjepanom Matezovićem, duhovnikom i duktorima. Na početku ovog vrlo srdačnog susreta Nadbiskup je naglasio kako se čitava Đakovačko-osječka nadbiskupija raduje četvorici novih svećeničkih kandidata koji su plod redovite molitve za duhovna zvanja  u ovoj nadbiskupiji. Osobito je istaknuo potrebu neprestanog pouzdanja u Gospodinov poziv koji ih je potaknuo na ulazak u Bogoslovno sjemenište. Nadbiskup Đuro kazao je da Gospodin poziva u konkretnu Crkvu, na konkretnu službu. U tamnim trenutcima kušnje i nesigurnosti potrebno je izdići se iz svoje malenosti i hrabro koračati prema konačnom cilju. Nakon nadbiskupovih poticajnih misli susret se nastavio u neformalnom razgovoru i obilasku Nadbiskupskog doma.

Idućega dana novi bogoslovi, zajedno s duhovnikom, vicerektorom i viceduktorom otišli su na hodočašće u marijansko svetište u Šumanovcima gdje ih je srdačno ugostio upravitelj svetišta vlč. Ivan Živić. Nakon molitve krunice kod kapele u šumi, župnik Ivan predslavio je misu te u propovijedi potaknuo i ohrabrio nove bogoslove na putu koji započinju. U okrilju Gospe Šumanovačke, bogoslovi i odgojitelji povjerili su Majčinom zagovoru postojeća i nova svećenička zvanja.

Tjedan dana uvodne formacije za nove bogoslove bilo je dinamično. Uz navikavanje na sjemenišni način života, dani su bili ispunjeni raznim oblicima molitve, odgojitelji su animirali različite radionice, predavanja i nagovore. U ostvarivanju programa pomogli su im duktori. Uvodni program završen je u popodnevnim satima 30. rujna kada su se vratili svi ostali bogoslovi kako bi nastavili svoj formacijski put prema svećeništvu. Karlo Strišković