Uskrs u Srijemskoj Mirtovici

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Nakon uskrsnog ranojutarnjeg blagoslova jela koje je predvodio župnik mons. Eduard Španović, a koje se tradicionalno upriliči na Kalvariji u Srijemskoj Mitrovici, svečano koncelebrirano misno slavlje na Uskrs 4. travnja u srijemskoj prvostolnici Svetog Dimitrija predvodio je srijemski biskup mons. Đuro Gašparović.

Slavlje je uzveličao župni i katedralni zbor Sveta Cecilija pod ravnanjem voditeljice zbora i katedralne orguljašice s. Cecilije Tomkić. U prigodnoj homiliji, obraćajući se okupljenim vjernicima, biskup Gašparović podsjetio je na veličinu i svetost dana i događaja koji slavimo, te istaknuo važnost žive vjere, na koju smo, po uskrsnuću pozvani.

„Današnji blagdan Uskrsa govori nam o radosti koju trebamo nositi u svojim srcima. To je radost zbog Isusove pobjede nad tamom, pobjede nad zlom, pobjede nad sotonom, pobjede nad grijehom. Uskrsnuće je pobjeda koja je nama otvorila pristup Ocu po Sinu. Svaka nedjelja je spomen Isusova slavnog uskrsnuća, svakih sedam dana mi slavimo svoje oslobođenje od grijeha. No blagdan Uskrsa posebno nas je preko Velikog četvrtka, petka i subote pripremio za navještaj radosne vijesti – Isus je živ i danas“, rekao je u homiliji biskup Gašparović.

Okupljenima je posvijestio kako vjerovati u uskrsnuće i ostati u radosnom ozračju kroz čitav tjedan nije lako, ali ukoliko se čovjek oslanja na nedjeljno slavlje uskrsnuća Gospodnjeg, radost ostaje u srcu. „No to nije moguće bez vjere u uskrsnuće, vjere u Sina Božjega, Isusa Krista. Bez vjere u Krista, ne može se ni razumjeti uskrsnuće. Bez vjere u njega i vjere njemu i njegovoj riječi i njegovu životu, ostaje samo sumnja, jad, muka, tuga i tisuće uzaludnih pitanja za koje nema valjanih odgovora. Onaj tko ima milost vjere, ne traži dokaze uskrsnuća. Poput ljubljenog učenika Isusova, Ivana, vjeruje u Božju svemoć nad svim stvorenjima. Ivan je u duši imao milost i svjetlo, pa je shvatio i prihvatio stvarnost koju je zatekao kod Isusova groba.“, naglasio je biskup.  

Upitavši kako osnažiti vjeru i obratiti se od nevjere, biskup je istaknuo: „Upravo vlastitim stavom izvršavanja svega onog što mi je Gospodin ostavio u svojim zapovijedima. I to krenuvši od najmanjih stvari, poput Ivana, koji se znao savladati i onda kada ga je narav vukla u suprotno. Pobijediti sebe i svoje sumnje. Moramo pobijediti vlastite želje, vlastite strahove i ostati vjeran u malom kako bismo zadobili veliki uspjeh i plodove Uskrsa. Na to smo danas pozvani, dragi vjernici. Budemo li nasljedovali Ivana, ljubljenog učenika, koji je primjerom pokazao svoju veličinu, zaista ćemo s Kristom biti razapeti, ali i s Kristom i uskrsnuti na vječni život.“

Nakon svečanog euharistijskog slavlja i čestitki koje su uputili biskup i župnik, vjernici su se okupili u župnom dvorištu kako bi i kroz međusobne čestitke podijelili radost ovog velikog i svetog dana. Ivica Zrno