Ublažavanje mjera zaštite za sprječavanje širenja pandemije bolesti COVID-19

ĐAKOVO (TU) – Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić uputio je 11. travnja 2022. okružnicu svim vjernicima, svećenicima i Bogu posvećenim osobama u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji. U okružnici ističe:

Zahvalni smo Trojedinom Bogu što su zbog poboljšanja epidemiološke situacije, visokog stupnja kolektivnog imuniteta kao i procjene da je virus dobrim dijelom manje opasan uvelike ublažene ili čak potpuno dokinute dosadašnje epidemiološke mjere vezane uz sprječavanje širenja pandemije bolesti COVID-19. uz Uz još uvijek potrebnu dozu razboritosti i opreza, ublažavanje i dokidanje mjera odnosi se i na liturgijska te molitvena okupljanja u našim crkvama te se tako, počevši od  ovoga svetoga Velikoga tjedna i Vazmenog trodnevlja, možemo vratiti redovitom liturgijsko-molitvenom životu, a poslije svetkovine Uskrsa i revnijoj pastoralno-katehetskoj i vjerničkoj praksi.

Radosni smo što možemo odrediti sljedeće:

  1. Iako se i dalje vjernicima preporučuje primanje sv. pričesti “na ruke”, sv. pričest im se, ukoliko oni to žele, može dijeliti i “na jezik”.
  2. U obredu pružanja mira u euharistijskim slavljima može se ponovno vratiti uobičajenu gestu pružanja ruke.
  3. Preporučuje se da se na misi Večere Gospodnje izvrši i predviđeni obred pranja nogu “dvanestorici apostola”.
  4. U obredu muke Gospodnje na Veliki petak čin klanjanja svetom križu poljupcem neka učini samo predsjedatelj liturgije, a svi ostali svećenici i vjernici neka još ove godine ne ljube križ, nego neka ga počaste poklonom na jedno koljeno.
  5. U posude na ulazu u crkve neka se ulije voda koja će biti blagoslovljena u Vazmenom bdijenju. Neka se te posude drže urednima i neka se u njima povremeno promijeni blagoslovljena voda.
  6. Neka se i dalje na ulazima u crkve i u pastoralno-katehetskim prostorima zadrže sredstva za dezinfekciju ruku. Dezinfekcijska sredstva neka ne stoje na posudama za blagoslovljenu vodu ili uz njih, nego zasebno (na nekom stalku ili sl.) i neka budu vidno označena kako bi vjernici mogli lako uočiti razliku između njih te kako ne bi dolazili u zabunu pri njihovu korištenju.

Okružnica je dostupna OVDJE!

Tiskovni ured