U Slavonskom Brodu proslavljena župna svetkovina sv. Josipa Radnika

SLAVONSKI BROD (TU) – Svetkovina sv. Josipa Radnika proslavljena je u subotu 1. svibnja u Župi sv. Josipa Radnika u Slavonskom Brodu. Svečanu euharistiju predvodio je dekan Garčinskog dekanata i župnik Župe Rođenja Blažene Djevice Marije u Ruščici kod Slavonskog Broda preč. Mario Lešić.

Ocrtavajući život i djelo sv. Josipa radnika preč. Lešić naglasio je da je taj veliki svetac, zaštitnik Katoličke Crkve i naše Domovine, kojemu Sveto Pismo ne bilježi ni jednu izgovorenu riječ, u življenju bio kreativan. „Nisu li i nama ponekad potrebni nijemi govornici poput sv. Josipa – oni čija će nijemost progovoriti? Sv. Josip nas potiče da i nijemo svjedočimo djelima svojih ruku, poput njega“, naglasio je. Nadalje je rekao da je sv. Josip bio biće komunikacije na izvrstan način, prenoseći poruku ne riječima nego djelima.

Citirajući papu Franju, koji je ovu godinu proglasio Godinom sv. Josipa, preč. Lešić je spomenuo kako papa zamijećuje da je rad sredstvo sudjelovanja u djelu spasenja, prilika da se ubrza dolazak Kraljevstva te razviju darovi i sposobnosti koje se stavljaju u službu društva i zajednice. „I dok će papa sv. Josipa nazvati hrabrim ocem, mi možemo nadodati da je sv. Josip uistinu pobornik kreativnosti, jer je bez mnogo sredstava oplemenio svoje djelo i djelo spasenja. U ono što je radio, sveti je Josip, poput umjetnika, utiskivao oblik i formu, dajući svakom svojem djelu pečat svoje osobnosti. Čovjek i danas treba rad, mjesto i sredstvo preko kojega će se izraziti, riječima i djelima svojih ruku izaći iz sebe samoga i poći ususret drugim idejama, razmišljanjima. Naša su djela odraz našega duha, a rad je put posvećenja. Potrebni smo jedni drugima“, neke su od poruka preč. Lešića. Zaključio je mišlju kako sv. Josip svjedoči da Bog nije samo dio prošlosti, nego još više dio budućnosti te je pozvao vjernike da mole sa psalmistom: „Djelo ruku naših nek uspije, Gospodine! S tobom nek uspije, Gospodine!“

Predvoditelj je imao čast prvi odjenuti misnicu s izvezenim likom sv. Josipa Radnika, koju je župi nedavno darovao domaći sin, misionar Krvi Kristove na službi u Prozorju o. Marjan Zubak. Misu su suslavili domaći župnik Mato Matasović, pastoralni suradnik vlč. Davor Tomić i o. Marjan Zubak. Pjevanje je animirala Marica Mažar. Uz domaće župljane sudjelovali su i vjernici okolnih župa grada.

Kako u Župi sv. Josipa Radnika žive i djeluju redovnice Služavke Kristove, svećenici su slavlje nastavili uz zajednički objed u njihovu samostanu. U popodnevnim satima posjetio ih je, te im čestitao župnu svetkovinu, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić. B. Lukačević