U KBC-u Osijek obilježen 29. Svjetski dan bolesnika

OSIJEK (TU) – Na blagdan Gospe Lurdske, 11. veljače 2021., Hrvatsko katoličko društvo medicinski sestara i tehničara (HKDMST) – ogranak Osijek pod vodstvom predsjednice Anite Kovačić, mag. med. techn. i dopredsjednice Sanje Višević, mag. med. techn., organiziralo je u Kliničkom bolničkom centru Osijek obilježavanje 29. Svjetskog dana bolesnika pod geslom „Jedan je učitelj vaš, a svi ste vi braća (Mt 23,8). Odnos povjerenja u temelju skrbi za bolesne”.

Tom prigodom predstavnici HKDMST-a zajedno s njihovim duhovnikom, preč. Ivanom Jurićem, koji je ujedno bio i izaslanik đakovačko-osječkog nadbiskupa Đure Hranića, bolničkim kapelanom o. Ignacijem Belakom, DI, a u pratnji predsjednice osječke podružnice Hrvatskog katoličkog liječničkog društva – podružnica Osijek, prim. dr. sc. Melite Vukšić Polić, dr. med., susreli su se s ravnateljstvom KBC-a Osijek te posjetili liječnike, medicinsko osoblje i bolesnike Klinike za kirurgiju – Zavoda za abdominalnu kirurgiju.

Ispred Ravnateljstva KBC-a Osijek, preč. Jurića i o. Belaka te predstavnike HKDMST-a i HKLD-a primio je zamjenik ravnatelja KBC-a Osijek, doc. dr. sc. Krunoslav Šego, dr. med., pomoćnik ravnatelja za kvalitetu prof. dr. sc. Domagoj Drenjančević, dr. med. i pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Suzana Luketić, mag. med. techn. Na Abdominalnoj kirurgiji dobrodošlicu su izrazili voditelj Zavoda za vaskularnu kirurgiju Krešimir Pinotić, dr. med., glavna sestra abdominalne kirurgije, Manda Moržan, bacc. med. techn., voditelj Zavoda za torakalnu, plastično-rekonstrukcijsku kirurgiju i kirurgiju šake doc. dr. sc. Želimir Orkić, dr. med. dr. sc., glavna sestra navedenog Zavoda Stana Pačarić, mag. med. techn. te Marijana Kovaček, dipl. med. techn. Preč. Jurić zahvalio je prisutnim liječnicima i medicinskom osoblju na revnom zalaganju zbog kojega se sigurno znalo dogoditi da zanemare i svoje obitelji te je istaknuo ljubav prema pozivu koja se ne može platiti. Svom medicinskom osoblju KBC-a iskazao je poštovanje i zahvalu za sve što su činili i čine tijekom pandemije kako bi pružili najbolju njegu i skrb svima u potrebi, a to su osjetili i biskupi i svećenici koji su prošli kroz COVID odjel.  

Pri susretu s bolesnicima preč. Jurić svakome je zaželio brz oporavak i ozdravljenje te udijelio blagoslov. Istaknuo je kako je smisao Svjetskoga dana bolesnika izraziti sućuti i blizinu, ali i potaknuti na molitvu jer slavimo i blagdan Gospe Lurdske, a zatim je rekao: „Treba sklopiti ruke i moliti za bolesne, njihove obitelji. U svojoj poruci za 29. Svjetski dan bolesnika papa Franjo naglasak stavlja na opću pandemiju koja  vlada svijetom, a zbog koje svi osjećamo strah. Papa potiče na snažniju i jaču vjeru jer kada je vjera jača onda se pobjeđuje strah.“

Na kraju svoga pohoda preč. Jurić zahvalio je Ravnateljstvu KBC-a što je dopustilo obilježiti Svjetski dan bolesnika te što je, kao i svake godine, omogućilo posjet jednom od svojih odjela. Podsjetio je kako u osječkom KBC-u bolesnici svećenika imaju uvijek na raspolaganju jer je svakoga dana tu bolnički kapelan, o. Belak. A. Kovačić/M. Kuveždanin