Tužno sjećanje na poginule daljske mučenike

DALJ/ERDUT (TU) – I ove je godine 1. kolovoza u Dalju održan svečani spomen na herojsku obranu Policijske postaje Dalj i odana počast poginulima uz poimence nabrojanih 39 branitelja, dvadesetorici poginulih redarstvenika, petnaestorici pripadnika Zbora narodne garde i četvorici pripadnika Civilne zaštite, čija su imena upisana na spomeniku ispred daljske policijske zgrade.

Početak obilježavanja započeo je po prvi puta mimohodom preživjelih branitelja sa stjegovima ratnih postrojba i udruga kroz središte Dalja do spomenika poginulima.

Predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskoga rata, državna, vojna i civilna i zaslanstva te pojedinci položili su vijence, zapalili svijeće za pokojne te sudjelovali u molitvi uz vodstvo vojnoga ordinarija u RH mons. Juraja Jezerinca, koji je propovijedao na zadušnici u daljskoj župnoj crkvi Sv. Josipa, zaručnika BDM, te predmolio uz spomen-obilježje poginulima u Erdutu.

U homiliji Jezerinac je podsjetio na komunističko vrijeme tijekom kojeg su „vjernici smatrani državnim neprijateljem i zbog vjere su stradavali i umirali, nalik prorocima, dok je odbijanje Boga i prijezir božanskog zakona imalo povlašten status“, ističući: „I danas još uvijek postoji otpor protiv Boga i Crkve, doduše ne na izravni, već drukčiji, sofisticiraniji način. Poučeni iskustvom vjere nije teško zaključiti koje i kakve bi posljedice mogle doći… Danas se čovjek neminovno pita: Zašto su ubijeni ovi nevini ljudi? Odgovor je jasan. U dnu ratnih zbivanja bila je odsutnost odgovorne savjesti, savjesti koja ne poznaje i ne želi čuti za Boga. Što nam je drugo preostalo nego braniti slobodu i svoju domovinu. Ni jedan hrvatski policajac nije prešao državnu granicu. Među prvim su se žrtvama našli naši redarstvenici, naši „daljski mučenici“. Neka njihova prolivena krv bude zalogom naše sretnije budućnosti!”

Uz daljskoga župnika Josipa Kolesarića misu su suslavili župnici u Vinkovcima i Ivankovu mons. Tadija Pranjić i preč. Stjepan Krekman te policijski i vojni kapelani u Osijeku o. Željko Rakošec i Ante Mihaljević. Obilježavanje je bilo prigoda za susrete suboraca, a posebno će ga pamtiti preživjeli policajac Josipa Čičak kojemu je odličje Red hrvatskog trolista uručio izaslanik Predsjednika RH i zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković.

Uz održan nogometni turnir u Dalju je prikazan radni materijal dokumentarnog filma „Dalj 1991.-hrvatski Alamo”. Naime, Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Osječko-baranjske (Darko Mikolin) i našička braniteljska zadruga „FotoSigma“ (Zoran Kon) završavaju projekt o očuvanju istine o povijesnim događajima 1. kolovoza 1991. godine u Dalju, a izradu video produkcije sa dokumentarnom građom financijski podupire Ministarstvo hrvatskih branitelja. Nevenka Špoljarić