Trodnevnica uoči 60. obljetnice osječke župe Uzvišenja sv. Križa

OSIJEK (TU) – U retfalačkoj župi Uzvišenja sv. Križa u Osijeku održana je od 8. do 10. rujna uža trodnevna duhovna priprava uz proslavu 60. obljetnice župe i crkvenoga goda. Duhovnu obnovu pod večernjom misom vodio je Marin Knežević, utemeljitelj Pokreta Božanskog milosrđa i prvi duhovnik u Centru Božjeg milosrđa na Ovčari kod Đakova. Mise je suslavio retfalački župnik Ivica Martić, dok je duhovnik Knežević u propovjedima razmatrao o križu: BDM, Josipa Egipatskog (Post 37) i Isusovom spasonosnom križu.

Prve večeri klanjatelji su pred križem slavili Trojstvenog Boga i Majku Mariju tješiteljicu te prosili Gospodina da, po njegovoj patnji, žrtvi na križu i ljubavi, osjete mir, nadu i radost. „Križ jesu muka, teškoće, ali i vjerovanje u nadahnuće koje je u Majci Mariji. Gospina je ljubav najviša pohvala na križu, u njemu je sve sabrano“, promišljao je Knežević.

„Zdravo križu nado jedina!“

Na završetku trodnevnice, prije završnog predslaviteljeva blagoslova, sabranima je zahvalio župnik Martić, domećući: „Križ nije Božja volja, već su naši križevi posljedica istočnoga grijeha. Dobro će pobijediti, Bog će u svojoj ljubavi ispuniti čitav svijet.“ Nakon toga najavljen je program slavlja Križeva uz geslo „Zdravo Križu, nado jedina!“.

Uoči blagdana, 13. rujna (ponedjeljak) u 18.30 bit će slavlje uočnice i u 19 sati počinje „Večer milosrđa“ s prilikom za susret s Gospodinom u Presvetom Oltarskom Sakramentu, osobnu molitvu u tišini i mogućnost pomirenje u sakramentu ispovijedi. Na blagdan Uzvišenja sv. Križa (14. rujna) jutarnju misu u 8 sati i misu za početak školske godine u 11 sati predvodit će p. Ivan Junušić. Središnjim euharistijskim slavljem u 18.30 predsjedat će đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić. Proslava će ujedno biti zahvala za svećenička i redovnička zvanja jer je ova župa Osječkog zapadnog dekanata u šest desetljeća postojanja izmolila četvrto svećeničko zvanje, ima četiri redovnice te dvojicu bogoslova. Nevenka Špoljarić