Trio Seraphim održao koncert u đakovačkoj katedrali

ĐAKOVO (TU)Trio Seraphim čiji su članovi: Monika Cerovčec – sopran, Vedran Kocelj – trublja i Pavao Mašić – orgulje, održali su koncert u đakovačkoj katedrali u nedjelju, 12. svibnja 2024. Riječ je o jednome iz niza koncerata koje udruga Kreativna kulturna mreža iz Osijeka uz partnere organizira u Osijeku i Đakovu. To je udruga koja se bavi kulturom i umjetnošću, a iznad svega Kulturna mreža nastoji velikane prošlosti i njihova djela ili zasluge približiti suvremenom svijetu, izvući iz „naftalina“ kako je rekla dr. sc. Blanka Gigić. Jedan od tih velikana je Jozeph Angster, graditelj orgulja, a koncertni ciklus Panona Organo upriličen je upravo povodom 190. obljetnice njegova rođenja.

Na početku koncerta koji je nazvan „Anđeoska Djevice“ publici se obratio orguljaš Pavao Mašić ukratko upoznavši publiku s programom koji je započeo Fanfarama za trublju i orgulje Anđelka Klobučara, a nastavio se uglavnom Marijanskim pjesama hrvatskih i stranih autora:  Ivana pl. Zajca, Franje Lučića, Franje Dugana, Francka, Verdija, Puccinia i drugih. Đakovačka je publika mogla uživati u divnom glasu sopranistice Cerovčec i zvucima orgulja i trublje koji su zvučali poput orkestra.

Na kraju koncerta umjetnicima i publici obratio se i đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić koji se zahvalio organizatorima i umjetnicima i rekao da je doživio koncert poput svibanjske pobožnosti koja je u kršćanskoj, katoličkoj pobožnosti nešto od najljepšega i najdragocjenijega, a koncert da je bio  isprepleten ponajviše zazivima Djevici Mariji te satkan od  veličanstvenih djela.

Jedno od njih bilo je Verdijeva La Vergine degli angeli koja je biskupa Ivana podsjetila na prvu polovicu osamdesetih godina kada je na koru đakovačke katedrale uz zbor bogoslova, čiji je tada i on bio član, zapjevala primadona hrvatske operne scene Ljiljana Molnar Talajić. Time je napravio mali spomen na nju, a Triu Seraphin srdačno zahvalio pozvavši ih da opet dođu u đakovačku katedralu. J. Hrehorović