Tribina „Hrvatska, kamo ideš?“

DONJI MIHOLJAC (TU) – Župa Sv. Mihaela arkanđela u Donjem Miholjcu i Podružnica Matice Hrvatske u Donjem Miholjcu organizirali su 27. svibnja 2022. godine u župnom pastoralnom centru „Ivan Vajda“ tribinu o demografiji. Donjomiholjački župnik i dekan, preč. Josip Antolović pozdravio je voditelja tribine, mons. dr. Peru Aračića, profesora emeritusa i bivšeg dekana KBF-a u Đakovu, zatim prisutne članove miholjačke podružnice Matice Hrvatske kao i ostale posjetitelje. Prisutne je također pozdravio Ivan Vlahović, predsjednik miholjačke podružnice Matice hrvatske koji se zahvalio župniku na odabiru teme, a zatim  je prisutne upoznao sa životom i djelom prof. Aračića te predstavio njegovu n  ajnoviju knjigu „Hrvatska, kamo ideš?“.

Prof. Aračić na početku je rekao da je tema toliko opširna da ju je nemoguće obraditi osim dokumentacijski. Opisao je stanje braka i obitelji u Hrvatskoj, ističući da je prema istraživanjima svega 10-15% zdravih brakova i obitelji te je odgovornost za demografsko stanje Hrvatske pripisao, uz ostale čimbenike i Crkvi. Rekao je: „Kao da ne vjerujemo u mogućnost dobrog braka, dobrom funkcioniranju obitelji i odgoju djece. U dugoročnom programu nije dovoljno prisutna nacionalna svijest, pitanje je možemo li nacionalno i demografski opstati. Mislim da su i svećenici digli ruke od demografije. Sve je manje brakova, a sve više razvoda. Čak 3000 djece se u Hrvatskoj godišnje rodi izvan braka. Problem je i nepostojeća zajednička definicija braka u društvu i u Crkvi. Mladi se sve manje udaju i žene, svaki treći brak se raspada, u obiteljima se prosječno rađa 1,3 djeteta a to nije dovoljno za generativni oporavak, sve je više djece opterećne rastavom, sve više mladih se iseljava iz Hrvatske. U zadnjih 10 godina bilo je u Hrvatskoj 50 000 razvoda a svaki taj razvod ostavlja trajne traume barem na jedno dijete. Što nam je činiti? Treba priznati istinu da hrvatski narod nestaje. Trebamo neprestano sazrijevati kao osobe, otvoriti prostor povjerenja, kao kršćani moramo biti prijatelji obitelji. Loše je da se svake 4 godine mijenja zakon o braku i obitelji.“

Profesor Aračić predavanje je završio rečenicom: „Budućnost Crkve i naroda ovisi o brakovima.“ Nakon predavanja uslijedila je rasprava tijekom koje je prof. Aračić odgovarao na pitanja prisutnih.

Sonja Devčić