„Tjedan karijera“ na đakovačkom KBF-u

ĐAKOVO (TU) – Na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku od 15. do 19. svibnja 2023. godine održava se Tjedan karijera, a u manifestaciju je prigodnim programom uključen i Katolički bogoslovni fakultetu u Đakovu. U utorak, 16. svibnja u Dvorani biskupa J. J. Strossmayera đakovačkog KBF-a sa studentima pete godine susreli su se bivši studenti, vjeroučitelj i odgajatelj u vjeri Marko Kapular te Martina Kuveždanin, djelatnica Tiskovnog ureda Đakovačko-osječke nadbiskupije. Program je moderirao i dobrodošlicu predavačima uputio mr. Igor Jakobfi.

M. Kapular trenutno radi u dvije osnovne škole i jednoj srednjoj školi te je iznio svoje Iskustvo rada u dječjem vrtiću i županijskoj upravi. Studentima je predstavio predškolski vjerski odgoj pojašnjavajući da postoje dva modela – redoviti model i kateheza Dobroga Pastira koju je sam završio. Naglasio je kako je problem predškolskog vjerskog odgoja lokalna samouprava te se odgajatelji u vjeri često moraju sami ili uz pomoć župnika „gurati“ i ostvarivati. Kapular je tijekom tri godine bio i član Županijskog savjeta mladih te je zaključio kako teolozi ne smiju biti indiferentni, moraju biti aktivni i uvijek se dodatno usavršavati.

Na temu Teolog i mediji govorila je M. Kuveždanin. Sa studentima je podijelila svoje iskustvo studiranja, tijekom kojega je intenzivno prikupljala katehetske materijale nadajući se radu u školi. No, slobodno radno mjesto otvorilo se u Tiskovnom uredu te je odlučila prihvatiti tu priliku. Upisala je dodatno usavršavanje za rad u odnosima s javnošću, prihvaćala izazove vođenja i uređivanja radijskih emisija te je s vremenom usvojila „pravila“ novinarskog posla. Predstavila je rad Tiskovnog ureda, posebno ističući zalaganje župnih dopisnika bez kojih rad Ureda ne bi bio moguć. Motivacija župnih dopisnika često je i njoj samoj poticaj jer oni volonterski daruju svoje vrijeme i sposobnosti kako bi pisali o aktivnostima u svojoj župi i to čine jako dobro. Predavačica je posebno naglasila da u Crkvi ne može postojati karijera i karijerizam, već prvotno mora biti služenje. Za kraj studentima je preporučila knjigu dr. Herberta Alphonsa, DI „Osobni poziv“.  Maria Dragomirović/foto: Nikolina Blažević