Tečaj za karmelićanke u formaciji

BREZNICA ĐAKOVAČKA (TU) – U Karmelu sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj od 25. do 28. rujna 2017. održan je tečaj za sestre u formaciji i njihove odgojiteljice. Bio je to četrnaesti tečaj koji je pripremljen u okviru rada Udruge „Bl. Alojzije Stepinac“ bosonogih karmelićanki u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a peti koji je namijenjen sestrama u formaciji.

Voditelj tečaja bio je biskup Gospićko-senjske biskupije mons. Zdenko Križić, a sudjelovalo je 27 sestara iz karmelskih samostana u Brezovici, Mariji Bistrici, Breznici Đakovačkoj te gošće iz slovenskog Karmela u Sori. U svakodnevnom programu, koji se sastojao od tri predavanja, euharistijskih slavlja te osobnih susreta, mons. Križić obradio je temu „Redovnički poziv: glavni elementi, razlučivanje i dinamika rasta”.

Govoreći o pozivu, mons. Križić s više je gledišta prišao toj temi, potkrijepivši sve rečeno mnogim primjerima iz Biblije i života prvih monaha te nauka sv. Terezije od Isusa. Početni, prvi poziv, koji je upućen svakom čovjeku, primili smo od Boga – to je poziv na život. No redovnički poziv dolazi iznutra. On privlači i vodi u novi život te „postaje suprirodan s čovjekom”. “Primili smo sebe kao dar, ali to primljeno se mora izgraditi kako bi postalo stečevina, ostvarenje. Zato postoji potreba rada na sebi.” Redovnički poziv je dinamičan i zahtijeva trajan dijalog s Bogom te bi za poziv mogli reći da on znači ostati vjeran. Stoga, početna formacija nema vrijednosti ako se na nju ne nastavi trajna formacija, istaknuo je mons. Zdenko. Govoreći o elementima redovničkog poziva (Božje nadahnuće, dobra nakana osobe, sposobnosti osobe i odobrenje Crkve) te krizama i poteškoćama i njihovom nadvladavanju, voditelj je naglasio potrebu samospoznaje i iskrenosti te ljubavi koja je jedina sposobna voditi osobe do punog procvata redovničkog poziva i života za Boga i duše.

Drugog dana tečaja, 26. rujna u popodnevnim satima, okupljene sestre i zajednicu sestara karmelićanki u Breznici Đakovačkoj pohodili su mjesni ordinarij nadbiskup mons. Đuro Hranić te mons. Marin Srakić, nadbiskup u miru. Nakon svečane euharistije i zajedništva kod objeda, oci nadbiskupi sudjelovali su i u radosnom druženju sa sestrama i voditeljem tečaja, mons. Križićem, te su i tom prigodom posvjedočili svoju veliku i srdačnu očinsku brigu, podršku i zauzetost za život Karmela, što je na poseban način obradovalo sve okupljene sestre.

Kroz sve dane tečaja sestre su sve primljeno produbile u međusobnim susretima izvan predavanja, u zajedničkoj molitvi i liturgijskom pjevanju, kao i u rekreativnim susretima koji su odjekivali radošću, pjesmom i smijehom tako specifičnim za kćeri sv. Terezije od Isusa.

Po završetku predviđenih predavanja, zadnjeg dana tečaja, sestre su se okupile na plenarni susret, a potom su, s velikom zahvalnošću za sve primljene milosti i proživljeno iskustvo zajedništva u okrilju iste karizme, radosno krenule svojim kućama kako bi nastavile svoj hod ostvarivanja redovničkog poziva koji su primile. Udruga BLAS