Svibanjski broj Vjesnika

ĐAKOVO (TU) – S obzirom da će ujesen ove godine župe Đakovačko-osječke nadbiskupije birati nove članove svojih pastoralnih vijeća, svibanjski Vjesnik Đakovačko-osječke nadbiskupije i Srijemske biskupije prikladno obrađuje temu – Župnih pastoralnih vijeća. Urednik Boris Vulić u svom uvodniku naslovljenom Slobodni predstavnici ističe: „Valja se uhvatiti ukoštac s pitanjem kako konkretno ostvarivati dijalog s cijelom župom, kako predstaviti zajednici i poslušati što ona ima za reći o ciljevima i sredstvima kojima ŽPV nastoji pojedinu župu učiniti vjernički snažnijom“.

Riječ nadbiskupa Đure Hranića nosi naslov Novi iskorak u djelovanju župnih pastoralnih vijeća, Tomislav Đukez piše na temu Župno pastoralno vijeće u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji. Opći i partikularni propisi, a Josip Šimunović na temu Župno pastoralni vijeće – važno tijelo suodgovornosti i suradničkih odnosa. O Duhovnosti članova župnih pastoralnih vijeća piše Pero Pranjić, a Slaven Školka, i sam član ŽPV-a svoje župe, o Izazovima i mogućnostima župnog pastoralnog vijeća.

Pastoralije Ivice Raguža nose naslov Svećenik upravitelj, Ivan Lenić osvrće se na ‘Pohod’ sv. Leopolda, a na temu Mozart u teologiji – teolozi o glazbi piše Ivan Andrić. Zvonko Pažin razjašnjava službu riječi kao dio misnoga slavlja, Robert Farkaš pripremio je propovijedi, Josip Filipović euharistijsko klanjanje sa skupinama krizmanika ili mladih te je predstavio županjsku Župu Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji. Pripravu za sakrament potvrde u Godini milosrđa donosi s. Meri Gotovac, a Nadbiskupijske litanije uglazbio je Dejan Bubalo. Nikolina Jurić piše o Doprinosu traume mentalnom osnaživanju i rastu, Anica Mlinarić o Sijanju pastoralnog sjemena, pripremu za vjeronaučni sat na temu Apostol Pavao osmislila je Ana Želinski, katehetsku građu za krizmanike o Znakovima prepoznavanja i podsjećanja u našem život Ines Pepić, o Drugom znamenju u Kani Galilejskoj iz Ivanova evanđelja piše Ivica Čatić, a Krešimir Bulat za biblijske zajednice pripremio je Prispodobe koje je Isus izrekao. Anamarija Ćosić predstavlja knjigu Antona Tamaruta Dom ljubavi i kršćanske radosti. Na omotu svibanjskog broja Tomislav Ćurić piše o slici Majke Božje Tekijske.

Rubrika događanja donosi Poruku pape Franje za 50. Svjetski dan sredstva društvene komunikacije, sažetak apostolske pobudnice Amoris Laetitia, poziv za organiziranje mreže volontera za pripremu i ostvarenje SHKM-a, sudjelovanje u Jubileju mladih i otvorenju Godine mladih, kao i za organiziranje zbora mladih za navedene aktivnosti. Tu je i izvješće o Nacionalnom studijskom danu za djelatnike i suradnike u pastoralu braka i obitelji te o prvoj Svećeničkoj skupštini. Najavljen je Međunarodni znanstveni simpozij prigodom 300. obljetnice svetišta Gospe Tekijske u Srijemskoj biskupiji, kao i Lectio Strossmayer na kojemu gostuje poznati europski teolog Thomas Söding te Večer stvaralaštva studenata KBF-a u Đakovu. M. Kuveždanin