Svečano otvorenje i blagoslov Obiteljskog centra Đakovačko-osječke nadbiskupije

SLAVONSKI BROD (TU)FOTOGALERIJA – U Ulici Radoslava Lopašića na broju 7 u Slavonskom Brodu svečano je u ponedjeljak 16. prosinca 2019. otvoren i blagoslovljen Obiteljski centar Đakovačko-osječke nadbiskupije. U novom Obiteljskom centru djelovati će već postojeće ustanove; u prizemlju zgrade Zajednica Molitva i Riječ, koja u Slavonskom Brodu djeluju od 1997. godine, u sklopu koje od 1999. godine djeluje i Centar za hagioterapiju, a na katu Bračno i obiteljsko savjetovalište, koje djeluje od 2003. i Savjetovalište za žrtve obiteljskog nasilja, koje djeluje od 2004. godine. Na taj način Đakovačko-osječka nadbiskupija otvara jedinstveno mjesto podrške svim osobama u potrebi, kao i parovima, djeci, mladima, te različitim skupinama u vidu duhovne i psihosocijalne pomoći.

Ovaj objekt vrijedan gotovo tri milijuna kuna, izgrađen je na zemljištu koje je Nadbiskupiji darovala Župa Gospe Brze Pomoći, a župi prethodno oporučno ostavila župljanka, umirovljena učiteljica – suradnica Krista Kralja Ankica Mličević, nećakinja svećenika dr. Josipa Gunčevića, ravnatelja brodske gimnazije, ubijenoga na Macelju 1945., a koji je u toj kući živio. Najveći dio sredstava uložila je  Đakovačko-osječka nadbiskupija, a potom crkvene ustanove u Njemačkoj, napose „Renovabis“ i „Kirche in not“ te brojne druge institucije.

U prisutnosti đakovačko-osječkog nadbiskupa u miru mons. Marina Srakića, pomoćnog biskupa mons. Ivana Ćurića, brojnih svećenika redovnika i redovnica, članova Zajednice Molitva i Riječ, djelatnika i suradnika obaju savjetovališta, predstavnika društveno-političkih vlasti i ustanova povezanih s radom Obiteljskog centra, Službu riječi i obred blagoslova predvodio je nadbiskup đakovačko-osječki mons. Đuro Hranić.

Pozdravnu riječ uputila je na početku mr.sc. Ivana Stvorić, djelatnica Savjetovališta za žrtve obiteljskog nasilja, koja je vodila cijeli program. Dosadašnje djelovanje i povijest Savjetovališta predstavio je dr. sc. Josip Bošnjaković, profesor na KBF-u i voditelj Bračnih i obiteljskih savjetovališta te Savjetovališta za žrtve obiteljskog nasilja Đakovačko-osječke nadbiskupije. Uz zahvalne brojnim zaslužnima za ostvarenje ovoga projekta posebno je zahvalio svećenicima u čijim su župama ove tri ustanove dosada djelovale: Župi Bezgrješnog Srca Marijina u kojima je 20 godina djelovala Zajednica Molitva i Riječ, Župi Gospe Brze Pomoći te Župi Duha Svetoga u kojoj su djelovala oba savjetovališta, slavonskobrodskom dekanu Ivanu Leniću na materijalnoj i svakoj drugoj pomoći. Prisjetio se i pionirskog rada pokojnog župnika Marka Majstorovića, koji je svojim idejama i početnim koracima slagao prve kockice onoga što se poslije razvijalo, a u njegovo vrijeme se prvi puta i spominjao Obiteljski centar.

„Kroz naša Savjetovališta u zadnjih 16 godina prošlo je oko 14.000 ljudi, a kroz zajednicu MiR u 20 godina još i više. Vjerujem i nadam se da je velika većina našla ono što je tražila – stručnu pomoć. Hvala svim osobama koje su bile kod nas u savjetovalištima, bračnim parovima, obiteljima, cjelovitim obiteljima, rastavljenima i ponovno vjenčanima, rastavljenima i razvedenima, individualnim osobama, svima koji svjedoče kako smo u vlastitoj krhkosti potrebiti jedni drugih i Boga“, rekao je Bošnjaković te najavio veći projekt koji planiraju početi ostvarivati na proljeće – uređenje interaktivnog, terapeutsko-rekreativnog vrta, koji bi nosio naslov „Vrt arkanđela Rafaela“, a trebao bi biti mjesto pomirenja sa sobom i s drugima u okrilju prirode, te prve Božje riječi, ali isto tako i mjesto slobode od digitalnog svijeta.

O dosadašnjem djelovanju Zajednice Molitva i Riječ  i Centru za hagioterapiju u Slavonskom Brodu, osnovanih na poticaj utemeljitelja prof. dr. Tomislava Ivančića, koji djeluju kroz individualni rad i seminare za evangelizaciju, govorila je voditeljica Bosiljka Škvorčević. Ona je naglasila kako je Zajednica MiR organizirala brojne seminare za evangelizaciju, a rad u Centru za hagioterapiju odvijao se kroz individualnu duhovno-antorpološku pomoć, kroz tribine, stručna predavanja u školama za učenike, prosvjetne djelatnike i roditelje, tribine za zdravstvene djelatnike i  branitelje, rad u terapijskim skupinama, putem radio-emisija i drugo, te da je od 1995. do danas različitim programima Zajednice i Centra obuhvaćeno preko 20.000 osoba.

Služba Riječi i blagoslov novootvorenog Centra

Slijedila je potom Služba Riječi, koju je predvodio nadbiskup Hranić. Svjestan tolikih trpljenja i patnje s kojima se danas suočavaju brojni ljudi, ljudskih slabosti i ovisnosti, nezaposlenosti, neizvjesnosti na radnim mjestima, razočarenja u međuljudskim te bračnim i obiteljskim odnosima, nadbiskup je na početku homilije naglasio kako nam pri tome pomaže snažna i blagotvorna Isusova poruka: „Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti“, te njegov poziv „Uzmite jaram moj na sebe!“ Posvjestio je također da čovjek, jer je društveno biće, na svome putu života treba asistenciju i pomoć drugih ljudi, treba, kako je rekao, njihovo strpljivo slušanje, razumijevanje, rame za plakanje; njihovu molitvenu pomoć i podršku; zajedništvo pred Bogom u molitvi; pomoć u suočavanju sa samim sobom i u razumijevanju sebe i drugih; pomoć u vlastitom suočavanju s Bogom i u osobnom traženju njegova lica; pomoć u razlučivanju, u donošenju odluka, u preuzimanju odgovornosti – treba savjetovališta, treba pomoć i uzajamnu suradnju institucija koje su ga spremne prihvatiti, podržati i ponijeti jedan dio njegovoga životnoga puta dok ne ojača i ne postane sposoban za odgovorniji pristup sebi i drugima te za ponovni samostalan hod.

„Drago mi je da je naša nadbiskupijska zajednica prije 16 godina shvatila da Caritas nije samo litra ulja i kilogram brašna, da čovjek ne živi samo o kruhu nego i od svake riječi koja izlazi iz usta Božjih i da je zato najprije u okviru Nadbiskupijskog Caritasa – pored Centra za majku i dijete – otvorila i dva bračna i obiteljska savjetovališta (u Brodu i u Osijeku), a onda i Savjetovalište za žrtve obiteljskoga nasilja ovdje u Brodu, da su i vjernici laici još i prije rata sami osjetili da trebamo i Boga i njegovu pomoć, iskustvo njegove ljubavi, blizine i zaštite; snagu njegove riječi i njegova oproštenja i da su tako kasnije uz savjetovališta pune ruke posla imali i Centri za hagioterapiju; da su postupno i društvene institucije brige za čovjeka, za brak i obitelj, Centri za socijalnu skrb, policija i pravosudne institucije počele prepoznavati vrijednost i specifičnu pomoć i tih naših ustanova te slati pojedine osobe i u te naše ustanove te da je uzajamna suradnja tih društvenih ustanova s našim crkvenim ustanovama bivala sve češća te da postupno postaje i uobičajeni standard. Privremeni prostori u kojima su ovdje u gradu djelovala savjetovališta te Centar za hagioterapiju pokazali su se nedostatnima, shvatili smo da čovjeku treba pristupati holistički, da zato moramo više i bolje surađivati najprije mi unutar Crkve kako bismo kvalitetnije surađivali i s drugim ustanovama, te da je ne samo pastoralno razborito i korisno, nego i nužno objediniti snage, financijski se izuti i tri naše ustanove dovesti pod isti krov“, rekao je među ostalim nadbiskup Hranić.

Zahvalio je djelatnicima i stručnim suradnicima te volonterima u Savjetovalištima te u Centru za hagioterapiju, ustvrdivši da  je ta zgrada najprije plod njihovog rada i rasta u kvaliteti. Svoju zahvalu uputio jer svima koji su na bilo koji način pomogli da je ovaj vrijedan projekt dovršen: predstavnicima Grada Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije te drugim važnim gradskim i županijskim institucijama, naglasivši da tako svjedoče da je Obiteljski centar u Slavonskom Brodu sa svojim doprinosom i radom važna ustanova u vijencu drugih ustanova brige za čovjeka te da u rad Centra i onih koji u nj dolaze ili u nj bivaju upućeni iz drugih ustanova nisu samo Brođani nego i daleko šire građani čitave Brodsko-posavske županije. Zahvalio je članovima Zajednice Molitva i Riječ na djelovanju i suradnji, Župi Gospe Brze Pomoći na darovanom zemljištu, djelatnicima jednog i drugog savjetovališta te Centra za hagioterapiju.

„To što ste zajedno – jedan obiteljski centar, čini vas jačima. Treba čuvati i nužnu autonomiju te posebnost vaših triju jedinica unutar Obiteljskoga centra. No, trebate biti i nastupati zajedno, jedan ste centar i stavljam vam zato na srce svakodnevnu tijesnu suradnju, uzajamnu nadopunu i suradnju kad je u pitanju vaša trajna formacija te kad je u pitanju supervizija, bez koje nema ozbiljnog i kvalitetnog rada s ljudima“, poručio je nadbiskup.

Zahvalio je i biskupu Marinu, koji je 2011. blagoslovio temelje Centra, pomoćnom biskupu Ćuriću i drugim suradnicima unutar Nadbiskupske kurije koji su pokazali razumijevanje i osjetljivost za ovaj projekt. Posebnu zahvalu uputio je dr. Bošnjakoviću što je, kako je rekao, ‘živio i gorio’ za ovaj projekt te svima koji su u njegovu ostvarenju sudjelovali bilo financijski ili molitveno. Potom je nadbiskup blagoslovio sve prostorije Centra.

Pozdravnu riječ uputili su na kraju uime Grada zamjenik gradonačelnika Hrvoje Andrić, uime Brodsko-posavske županije Stjepan Bošnjaković, zamjenik župana te uime Slavonskobrodskog dekanata Ivan Lenić, dekan te voditelj nadzora građevinskih radova Ante Marinić. Program su glazbeno uveličali Krešimir Ivančić, prof. Hrvoje Aušić te članovi Zajednice Molitva i Riječ predvođeni s. Cecilijom Kolarić. FOTOGALERIJA – Brankica Lukačević