Stručni skup za vjeroučitelje pripravnike i mentore

OSIJEK (TU) – Stručni skup za vjeroučitelje pripravnike i mentore u osnovnim i srednjim školama Đakovačko-osječke nadbiskupije održan je 22. rujna u prostorijama Pastoralnog centra Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku na temu „Stručno-metodička priprema za polaganje stručnog ispita“. Skup je započeo molitvom koju su predmolile vjeroučiteljice Julijana Mađarić i s. Teodozija Mostepaniuk.

Na samome početku skupa sve prisutne pozdravila je predstojnica Nadbiskupijskog katehetskoga ureda, dr. sc. Teuta Rezo, te predstavila predavače i sve točke skupa. Riječi dobrodošlice i tehničke upute uputila je viša savjetnica za vjeronauk iz Agencije za odgoj i obrazovanje, dipl. teolog Ankica Mlinarić.

Središnje predavanje pod nazivom „Metodičko i jezično komponiranje pisanoga rada na stručnom ispitu iz vjeronauka“ održala je dr. sc. Vesna Bjedov. Tijekom predavanja istaknula je važnost dobro napisanoga rada te je potanko objasnila etape pisanoga rada, važnost metodičkih te jezičnih kompetencija. Također je istaknula najčešće pogreške koje vjeroučitelji naprave prilikom pisanja rada te sve oprimjerila dijelovima pisanih radova prethodnih generacija, kako bi ukazala na moguće pogreške.

„Radno-pravni status vjeroučitelja, kanonski mandat i poslanje vjeroučitelja“ tema je o kojoj je izlagala dr. sc. Teuta Rezo. Ukazala je prvenstveno na aktualna društvena pitanja vezana uz vjeronauk u školi i radno-pravni status vjeroučitelja, koji se zapošljava na temelju kanonskog mandata. Pojasnila je uvjete dobivanja kanonskog mandata te govorila o važnosti svjedočanstva života osobe, vjeroučitelja, kojoj se povjerava prenošenje vjere.

Nakon kratke stanke, Ankica Mlinarić govorila je “Stažiranju pripravnika i polaganje stručnog ispita iz vjeronauka“. Kao viša savjetnica za vjeronauk i članica Povjerenstva za polaganje stručnog ispita osvrnula se na potrebnu dokumentaciju za polaganje ispita, na provedbu stažiranja, hospitacijske sate, suradnju s mentorima i stručnom službom, vlastitu odgovornost u izvršavanju obveza te na jasan način dala upute i informacije za što uspješnije polaganje stručnog ispita.

Na samom kraju sudionicima skupa obratila se prof. Jasmina Rašković, mentorica za stručni ispit. Na jednostavan, pristupačan i ohrabrujući način u svome izlaganju naglasila kako je od svega najvažnija ljubav. Također je dala upute praktične naravi, govorila o opremljenosti učionice u kojoj se polaže stručni ispit, važnosti komunikacije s učenicima te razbijanju treme. Skup je zaključen molitvom koju je predvodio vlč. Nino Perica. s. M. Anamarija Vuković