Srebrni svećenički jubilej vlč. Ivana Markovića

SIKIREVCI (TU) – U četvrtak, 5. kolovoza 2021. na zavjetni dan Gospe Snježne u župnoj crkvi sv. Nikole biskupa u Sikirevcima vlč. Ivan Marković proslavio je svoj srebreni svećenički jubilej – 25 godina svećeništva. 

Svečanu misu vlč. Marković slavio je u prisustvu desetorice svećenika, a nazočili su brojni vjernici, obitelj, rodbina, prijatelji i župljani Župe Vuka u kojoj jubilarac obavlja župničku službu. Prigodni pozdrav i čestitku uputio je domaći župnik vlč. Stjepan Šumanovac te je izrazio radost što vlč. Marković predvodi misno slavlje na mjestu gdje je prije 25 godina predvodio svoju mladu misu. Potom mu je uime svih župljana uručio i prigodan dar – ciborij.

Prigodnu propovijed izrekao je mons. Stjepan Karalić. Osvrnuo se na mladomisničko geslo  jubilarca – „Ovo činite meni na spomen”. Istaknuo je da je Isus Krist, znajući da ide na križ, učio apostole kako bi svijetu mogli prenijeti ono što je On učinio uzevši čašu spasenja i rekavši: „Ovo činite meni na spomen”. A to se u punini ostvarilo onoga trenutka kada je Isus na križu rekao: „Oče, svršeno je”. Tek tada se ostvaruje mogućnost preko apostola, kasnije preko njihovih nasljednika, da Isus zaista ostane s nama. Ostao je s nama pod prilikama kruha i vina, i to naš jubilarac tijekom 25 godina neprestano ostvaruje, pozivajući dobroga Boga da dijeli onima koji su povjereni njegovom životu. Po njegovim riječima i riječima svakoga svećenika to se ispunjava, zato što je tako rekao Isus Krist.

Na kraju misnog slavlja vlč. Marković zahvalio je svim vjernicima župe Sikirevci, župniku Stjepanu i svim pokojnim župnicima ove župe, majci, pokojnom ocu, baki, sestrama što su ga vjerno sve ove godine pratili u njegovom svećeničkom pozivu te molili za njega na njegovu životnom putu. Liturgijsko slavlje pjevanjem je uveličao Mješoviti zbor sv. Nikole biskupa. Slavlje se nastavilo uz svečani ručak. Marija Lukić