Spomen na Sibinjske žrtve

SIBINJ (TU) – Mještani Sibinja, Odvoraca i okolnih sela Slavonskog Broda spomenuli su se 19. veljače u molitvi svojih hrabrih sumještana, osmorice seljaka iz odvoračkih sela: Stjepana Gunčevića, Antuna Ercegovića, Mate Pejića, Đuke Štimca, Petra Topalovića, Ivana Jankovića, Ivana Katalinića i Antuna Perkovića, koje su 19. veljače 1935. u Sibinju ubili jugoslavenski žandari, jer su zbog svojih domoljubnih ideja krenuli u prosvjede protiv represije velikosrpskog režima.

Bila je to 86. obljetnica stradanja Sibinjskih žrtava, koje već godinama predstavljaju simbol domoljubne svijesti i pravedne borbe hrvatskoga naroda za slobodu i samostalnost. Upravo iz tog razloga Općina Sibinj 19. veljače slavi i svoj Dan općine, a i mjesna osnovna škola, koja je prije dvije godine promijenila ime u OŠ „Sibinjskih žrtava“, slavi svoj dan.

Nakon polaganja vijenaca kod spomen-obilježja Sibinjskih žrtava i spomen-obilježja poginulima u Domovinskom ratu, slavljena je u župnoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja misa zadušnica za sve poginule iz te župe. Predvodio ju je domaći župnik Tomislav Vlaović. B. Lukačević