Slavlje mlade mise u Nijemcima

NIJEMCI (TU) – U Župi sv. Katarine Aleksandrijske u Nijemcima u nedjelju, 16. srpnja 2023. godine svoju mladu misu pod geslom “Učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca” slavio je mladomisnik Domagoj Brkić. Nakon što je od roditelja, majke Biljane i oca Branka primio roditeljski blagoslov, mladomisnik Domagoj uputio se s bogoslovima, ministrantima i svećenicima u procesiji prema središnjem parku gdje je započeo misno slavlje. Na samom početku slavlja pozdravnim govorom pozdravili su ga župljani s riječima ohrabrenja kako bi znao da njegovi Nijemčani uvijek stoje uz njega i predaju ga Bogu. Nakon govora župljana obratio se i domaći župnik Patrik Križanac sa poticajnim riječima da uvijek ostane krotka i ponizna srca i tako dostojanstveno slijedi Onoga koji je svojim životom pokazao što znači biti ponizan, ponizan do smrti na križu. Uz mladomisnika su bili ovogodišnji mladomisnici, među njima i vlč. Petar Subotić, također mladomisnik iz Nijemaca, brojni svećenici rodom iz Nijemaca, oni koji su svoju službu vršili u Nijemcima, ali i mnogi drugi.  Posebne riječi potpore i ohrabrenja mladomisniku je uputio u svojoj propovijedi vlč. Stjepan Matezović, duhovnik Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu. U homiliji je istaknuo Gospodinov poziv da k njemu dođemo, od njega se učimo i da uzmemo njegov jaram. Propovjednik je istaknuo i posebnu ulogu Gospe Karmelske čiji se blagdan slavi 16. srpnja, a kojoj je mladomisnik osobito privržen. Na koncu euharistijskog slavlja mladomisnik je izrekao zahvalnu molitvu Bogu za sva njegova dobročinstva i za sve s kojima je na osobit način povezan te zajedno s cijelom okupljenom zajednicom svoju zahvalu zaključio Gospinim hvalospjevom Veliča. Na koncu su mladomisnici svima koji su to željeli udijelili i pojedinačni blagoslov, a zatim je uslijedilo zajedničko druženje i slavlje. Liturgijsko pjevanje animirao je domaći zbor mladih „Laus tibi“.

Mladoj misi prethodila je trodnevna priprava. Prvi dan, mladomisnik je posvetio pobožnosti sv. Josipa, blagoslovljeno je misno ruho i kalež, a misno slavlje predvodio je vlč. Miro Tomas. Drugi dan trodnevne priprave bio je posvećen Blaženoj Djevici Mariji, svetu misu predvodio je vlč. Petar Maskaljević, a mladomisnik izvršio je posvetu našoj Gospi. Treći dan trodnevne priprave započeo je Zlatnom krunicom, a zatim je uslijedila sveta misa koju je predvodio vlč. Dušan Balažević. Nakon svete mise uslijedilo je klanjanje pred Presvetim. Svi predslavitelji tijekom trodnevnice u svojim propovijedima osvrnuli su se na teška vremena u kojima narod živi i pozvali mladomisnika da bude Pastir koji brine o svom stadu.

U župi Nijemci ovi dani bili su prepuni milosti, radosti i nade jer je iz te župe izašlo 7 svećenika koje je Gospodin pozvao u svoju službu do današnjega dana. Svoju prvu svećeničku službu mladomisnik Domagoj će obavljati u Župi sv. Ćirila i Metoda, slavenskih apostola u Osijeku kao župni vikar. Antonela Klisović