Sjednica Prezbiterskog vijeća Đakovačko-osječke nadbiskupije

ĐAKOVO (TU) – U  Nadbiskupskom domu u Đakovu u ponedjeljak, 29. travnja 2019. godine održana je 2. sjednica Prezbiterskog vijeća Đakovačko-osječke nadbiskupije. Sjednicom je predsjedao nadbiskup mons. Đuro Hranić, koji je na početku sjednice pozdravio pomoćnog biskupa mons. Ivana Ćurića, čestitavši mu na biskupskom ređenju te zahvaljujući svima koji su se uključili u pripremu i organizaciju biskupskog ređenja.

Nakon molite i pozdrava uslijedilo je čitanje Statuta Ustanove za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika Đakovačko-osječke nadbiskupije, usklađenog sa Statutom Požeške biskupije kojega je priredio preč. Mato Gašparović, ravnatelj iste ustanove. Članovi Vijeća dali su svoj osvrt, nadopune i izmjene Statuta te prijedloge za Pravilnik Ustanove za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika.

U drugom dijelu sjednice rektor Bogoslovnog sjemeništa preč. dr. Stjepan Radić članovima Vijeća iznio je izvješće o Bogoslovnom sjemeništu u Đakovu, naglasivši kako posljednjih godina vidno opada broj kandidata koji dolaze u Bogoslovno sjemenište. Naveo je pojedine aktivnosti i nastojanja koja čine poglavari s bogoslovima u pastoralu zvanja; od organiziranja vikend-susreta za mladiće pa do odlaska na župe Nadbiskupije u sklopu Actio Pastoralisa. Sjednica je nastavljena zajedničkim promišljanjem i konkretnim prijedlozima po pitanju odgoja i formacije kandidata za svećeništvo. Tiskovni ured