Sjednica Povjerenstva za pastoral mladih

ĐAKOVO (TU) – U subotu, 1. veljače 2020. nadbiskupijsko Povjerenstvo za pastoral mladih pod vodstvom povjerenika, vlč. Marija Žigmana održalo je 56. sjednicu na kojoj se raspravljalo o nadolazećim projektima. Povjerenstvo organizira 15. Nadbiskupijski križni put za mlade, ovoga puta kroz Đakovački dekanat. Mladi će krenuti na križni put iz dragotinskog svetišta i na relaciji dugoj oko 18 kilometara hodočastit će kroz Župu Trnava do Centra za duhovne obnove „Božje milosrđe“ na Ovčari gdje će biti misno slavlje. Križni put će se održati u subotu, 28. ožujka. Mladi se za sudjelovanje trebaju prijaviti svojim župnicima do ponedjeljka, 23 ožujka. Geslo ovogodišnjeg križnog puta je Milosrdan je i milostiv Gospodin (Ps 103,8), a promišljanja i molitve za pojedine postaje piše vlč. Matej Glavica.

Članica Povjerenstva za mlade Mia Mitrović, organizatorica Taizé putovanja, govorila je o ponudama za odlazak mladih u Taizé tijekom ljetnih praznika. Mladima i zainteresiranim svećenicima Ured za mlade ponudit će boravak ovoj ekumenskoj zajednici i istoimenom selu u Francuskoj u vremenu od 17. do 27. srpnja. O detaljima putovanja župnici i njihovi mladi bit će obaviješteni na vrijeme.

Ured za mlade u kolovozu ove godine po prvi puta realizirat će i projekt kampa za mlade u Strošincima. Vlč. Krešimir Šaf ponudio je prostor svoje župe za prvi kamp mladih Đakovačko-osječke nadbiskupije. Mladi će imati mogućnost boraviti u kampu od 20. do 23. kolovoza, uz njih će biti i svećenici te animatori zaduženi za prigodan program. Broj mjesta bit će ograničen, a o vremenu za prijave Ured će obavijestiti župnike.

Na sjednici je bilo govora i o Nadbiskupijskom susretu mladih koji će se održati iduće godine u listopadu, kao i o Susretu hrvatske katoličke mladeži koji se uskoro, 9. i 10. svibnja 2020. – održava u Zagrebu. Prijave za SHKM su već počele i traju do 15 ožujka. Mladi se mogu prijaviti isključivo svojim župnicima. Oni informacije o prijavi mladih prosljeđuju Uredu za mlade naše Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Zagrebačka nadbiskupija ponudila je mogućnost boravka mladih u Zagrebu od petka do nedjelje, s tim da je sudjelovanje u petak neobavezno. Za sve koji dolaze na Susret u subotu program započinje u 9:30 u dvadesetak župa u Zagrebu i okolici gdje će mladi sudjelovati na prigodnim katehezama, uslijedit će misa i ručak te program u centru grada od 14 do 18 sati. Navečer će se mladi vratiti u župe gdje su smješteni i ondje će sudjelovati u programu koji organizira župa domaćin. Središnje euharistijsko slavlje u nedjelju će se slaviti na Trgu bana Josipa Jelačića u 11 sati. Prilikom prijave mladi plaćaju kotizaciju u iznosu od 30 kuna svome župniku (bez kotizacije neće biti moguće realizirati prijavu). Po dolasku u Zagreb mladi će dobiti materijale (majicu, akreditaciju…). Više informacija o SHKM-u dostupno je na mrežnoj stranici www.pastoralmladih.hr . Margareta Gregić