Šesti molitveni susret unutar četvrtog ciklusa “Lectio divina”

OSIJEK (TU) – U organizaciji Instituta za novu evangelizaciju “Sveti Ivan Pavao II.”, 7. prosinca 2023. održan je šesti molitveno-biblijski susret unutar novoga, četvrtoga ciklusa Lectio divina  u pastoralnim prostorima Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku. Susret je započeo zajedničkom molitvom koju je predvodio vlč. dr. Davor Vuković. 

Za temu je odabran ulomak iz Druge Petrove poslanice koji govori o Danu Gospodnjem (2 Pt 3,8-15) te ulomak iz Markovog evanđelja koji donosi Isusovo upozorenje i poziv na bdijenje (Mk 13, 33-37). Prvi korak Lectio divina je čitanje (lectio) odabranog biblijskog teksta. Nakon čitanja uslijedilo je razmatranje (meditatio) u kojem su protumačene neke teme iz pročitanih ulomaka.

Vlč. Vuković je istaknuo kako je u vremenu došašća, uz pripravu i iščekivanje prvog Božjeg dolaska među nas ljude – Isusovog rođenja – jedna od važnih adventskih tema priprava i iščekivanje Isusovog ponovnog i konačnog dolaska. O tome obilno govore biblijski tekstovi, bilo evanđelja, bilo ostali novozavjetni spisi. U tom smislu i Druga Petrova poslanica poziva na strpljenje, iščekivanje i požurivanje Dana Božjega svetim življenjem i pobožnošću, neokaljanošću i besprijekornošću, u miru i u strpljivosti, naglasio je dr. Vuković.

Iščekujući Isusov ponovni dolazak važno je bdjeti, biti aktivan i svjestan: biti budan i pripravan. Isus nas u evanđeljima, pa i u odlomku iz Evanđelja po Marku, jasno poziva na bdijenje, na budnost. U čemu se sastoji oprez i bdijenje na koje Isus poziva? U živom odnosu s Ocem i Sinom u Duhu Svetomu, u osobnoj molitvi, u povjerenju i predanju Bogu, u euharistiji, u sakramentima, u djelima ljubavi i milosrđa prema bližnjima, osobito prema najpotrebnijima, u svakodnevnom življenju u Božjoj milosti i prisutnosti, naglasio je vlč. Vuković.

U razmatranje o ovim, ali i o drugim temama na temelju pročitanog odlomka, uključili su se i ostali sudionici susreta. Nakon razmatranja (meditatio), uslijedila je molitva (oratio) nadahnuta pročitanim tekstom. Nakon molitve, sudionici su ostali u tišini i kontemplaciji (contemplatio) te promišljanju o konkretnom djelovanju (actio). Susret je završen zajedničkom molitvom. Sljedeći i posljednji ovogodišnji susret Lectio divina, predviđen je za četvrtak, 21. prosinca 2023., u 19.30 sati u pastoralnim prostorima Vikarijata u Osijeku. M. Kuveždanin/foto: Anamarija Buzgo