Šesnaesti molitveni susret unutar četvrtog ciklusa “Lectio divina”

OSIJEK (TU) – U organizaciji Instituta za novu evangelizaciju “Sveti Ivan Pavao II.”, 2. svibnja 2024. održan je šesnaesti molitveno-biblijski susret unutar novoga, četvrtoga ciklusa Lectio divina u pastoralnim prostorima Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku. Susret je započeo zajedničkom molitvom koju je predvodio vlč. dr. Davor Vuković. Zahvaljujući tehničkoj podršci koju je osigurala Anamarija Buzgo, susret su pratili i sudionici online, preko video veze na YouTube kanalu Duhosa. Snimka Lectio divina ostaje dostupna na YouTube kanalu Duhosa za sve zainteresirane.

Za temu je odabran odlomak iz Ivanovog evanđelja: Trs i loza (Iv 15, 1-17). Prvi korak Lectio divina je čitanje (lectio) odabranog biblijskog teksta. Nakon čitanja uslijedilo je razmatranje (meditatio) u kojem su protumačene neke teme pročitanog ulomka.

Vlč. Vuković je istaknuo kako se slika trsa, loze i vinograda često primjenjivala u Starom zavjetu na izraelski narod da bi se istaknula Božja ljubav i izabranje. Isus također često rabi sliku vinograda u svojim prispodobama, a u ovom ulomku iz Ivanovog evanđelja sebe naziva trsom, a učenike lozom. Kao što loza sudjeluje u životu trsa na koji je pričvršćena, tako i vjernik, učenik, svojim prianjanjem uz Krista, sudjeluje u istinskom životu, u Božjem životu. To sudjelovanje zahtijeva od učenika da živi i djeluje u skladu s novim životom koji proizlazi iz povezanosti s Učiteljem. Vjernik je pozvan živo i egzistencijalno ostati u riječi, u ljubavi, u svjetlu, u Bogu. Isus je jasan: jedino u živom i osobnom odnosu s Njim, vjernik postaje poput plodne loze koja će donijeti obilje roda; bez Isusa i žive povezanosti s Njim, ne možemo učiniti ništa, odnosno cjelokupno naše djelovanje postaje sterilni i besplodni aktivizam, naglasio je dr. Vuković.

U razmatranje se uključio i prof. dr. Krešimir Šimić koji je istaknuo prvenstvo Božjeg izabranja učenika. Bog je taj koji izabire, poziva i osposobljuje učenike za poslanje u živoj povezanosti s njim i u snazi njegova Duha i njegove riječi. Kako bi se Božju riječ čulo, njegovu volju prepoznalo, te ostalo u njemu i u njegovoj riječi, od presudne je važnosti osluškivati i biti pozoran na Božju riječ i njegove poticaje, a temeljni preduvjet toga su tišina, šutnja i umijeće slušanja, naglasio je dr. Šimić.

U razmatranje o ovim, ali i o drugim temama na temelju pročitanog odlomka, uključili su se i ostali sudionici susreta. Nakon razmatranja (meditatio), uslijedila je molitva (oratio) nadahnuta pročitanim tekstom. Nakon molitve, sudionici su ostali u tišini i kontemplaciji (contemplatio) te promišljanju o konkretnom djelovanju (actio). Susret je završen zajedničkom molitvom koju je predvodio prof. dr. Krešimir Šimić. Sljedeći susret Lectio divina predviđen je za četvrtak, 16. svibnja 2024., u 19.30 sati u pastoralnim prostorima Vikarijata u Osijeku. M. Kuveždanin/foto i video: Anamarija Buzgo