„Roditeljstvo u svjetlu Joba patnika”

HARKANOVCI (TU) – Na treću nedjelju došašća, 11. prosinca 2022.godine, u prostorijama Svetišta Majke Triput Divne u Ivanovcima, filijali župe Snježne gospe Harkanovci, održana je adventska duhovna obnova na temu „Roditeljstvo u svjetlu Joba patnika”, u organizaciji domaćeg župnika vlč. Roberta Almašija. Na duhovnu obnovu prvenstveno su bili pozvani roditelji prvopričesnika i krizmenika te bračni parovi, a dobrodošli su bili i svi zainteresirani. Voditelj je bio vlč. Nikola Kaurin, župnik u Trnjanima.

Vlč. Kaurin progovorio je o iskustvu iz vlastite obitelji te o problemima u obiteljima i zajednici općenito. Kako je rekao: „Svaka obitelj misli da je kod njih najlošije. I uvijek misle, ovako kako mi živimo tako ne živi nitko. I problemi koje mi imamo takve nema nitko. Najvažnije je da si čovjek posvijesti – da zapravo ne postoji savršena obitelj, idilična, koja nema nikakvih problema.” Naglasio je i kako nam je svima Bog potreban za lijep život i upozorio na činjenicu da bismo vlastite probleme trebali držati za sebe i u okrilju svoje vlastite obitelji, kako bismo je što bolje sačuvali te ne iznositi previše drugima jer oni, ne samo da neće pomoći nego će još i pričati o tome i naslađivati se i tako napraviti još veći problem.

Za Knjigu o Jobu rekao je da je jedna od najtežih knjiga u Bibliji. Podsjetio je kako je Job bio pravedan i bogobojazan čovjek, ali je pogriješio u tome što svoju djecu nije poučio na vrijeme kako se ponašati i klanjati se Bogu, nego je on to činio umjesto njih. Zatim je upozorio roditelje kako posebno u ova današnja vremena, vremena mobitela, tableta i internet aplikacija, trebaju biti na oprezu i na vrijeme djecu poučiti o izazovima i opasnostima koje vrebaju.

Objasnio je kako je za ove nove generacije izrazito važno da ih se uči kako ih Bog voli i kako su stvarani iz ljubavi. Čini se da su izgubili smisao vlastitog postojanja, pa se sve više tinejdžera i mladih bori s depresijom, osjećajem manje vrijednosti te razmišlja o samoubojstvu. Vlč. Kaurin osvrnuo se zatim na starogrčkog pisca koji je oko 3. stoljeća prije Krista napisao ono što posebno vrijedi i danas: „Današnja generacija mladih ništa ne valja. Sve što smo mi stari stvorili oni će uništiti, sve one vrijednosti koje smo mi njegovali, njima do njih nije stalo.” Predavanje je završio riječima kako roditelji moraju paziti svoju djecu i reagirati na vrijeme ako se pojavi kakav problem jer im je to primarna zadaća.

Slijedila je kratka okrjepa nakon koje se nastavilo euharistijsko klanjanje s molitvom za djecu i obitelj, a potom za sve bračne parove te one koji trpe u braku i bračnom životu. Klanjanje je animirao župni zbor iz Ivanovaca. Duhovna obnova završila je blagoslovom i prigodnim riječima zahvale vlč. Almašija gostu predavaču i svima prisutnima. Mirta Reljac