Rezultati akcije “Spremni na dobro” Hrvatskog Caritasa

ZAGREB (TU) – Hrvatski Caritas na tragu svojega poslanja, svjestan teških životnih okolnosti i produbljenja krize koja teško pogađa osiromašene obitelji, od 10. do 30. lipnja proveo je nacionalnu humanitarnu akciju “Spremni za dobro!”, kojom se siromašnim obiteljima u Hrvatskoj željelo pomoći u nabavi novih školskih udžbenika i školskog pribora za iduću školsku godinu, prikupivši za tu svrhu 350.000 kuna.

 

U akciji su – uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, kao i brojnih hrvatskih županija i gradova, a u suradnji s Lidlom Hrvatska i Unijapapirom – prikupljani stari školski udžbenici, bilježnice, časopisi i novine. Prikupljanje je organizirano u osnovnim i srednjim školama posljednjih dana nastave, u navedenom razdoblju putem mreže od 85 Lidlovih trgovina, odnosno u župama koje su se odlučile uključiti u akciju, a tiskovine je preuzimao Unijapapir.

U akciju su se uključili učenici iz više od 300 osnovnih i srednjih škola iz svih krajeva Hrvatske te brojni građeni koji su svoje tiskovine donosili u Lidlove trgovine. Tijekom akcije prikupljeno je ukupno 400.360 kg tiskovina. Novčanim sredstvima od njihove prodaje Unijapapiru, zajedno s onima od uplata građana na račun Hrvatskog Caritasa i od poziva na HC-ov donacijski telefon, prikupljen je iznos od 132.215,77 kn.

Lidl Hrvatska je akciji “Spremni za dobro” donirao sredstva od jednotjedne prodaje ambalaže u svim Lidlovim trgovinama u Hrvatskoj u iznosu 69.834,16 kn. Hrvatski Caritas je pak prikupljenim novčanim sredstvima pridodao 147.950,07 kn te uz to pokrio troškove provedbe akcije. Tako je stvoren Fond za pomoć u nabavi školskih knjiga i pribora za osnovnoškolce i srednjoškolce iz siromašnih obitelji u kojem je za podjelu putem nad/biskupijskih caritasa krajnjim korisnicima  prikupljeno ukupno 350.000,00 kn. Ta su sredstva upućena nad/biskupijskim caritasima, koji će ih u paušalnom iznosu od po 350 kn po korisniku iskoristiti za pomoć pri nabavi udžbenika i školskog pribora za 1000 učenika i učenica u potrebi osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske.

Budući da su najavljeni mehanizmi pomoći lokalne uprave u nabavi školskih udžbenika mahom namijenjeni osnovnoškolskoj djeci, Hrvatski je Caritas predložio svojoj mreži da pri odabiru korisnika posveti osobitu pozornost srednjoškolskim učenicima pozivajući nad/biskupijske caritase da, u skladu sa svojim mogućnostima, za ovu svrhu izdvoje i vlastita sredstva kako bi se socijalno ugroženoj skupini školske djece moglo pružiti što ravnopravniji pristup stjecanju znanja.

Uz pomoć učenicima iz siromašnih obitelji akcijom je Hrvatski Caritas želio pomoći razvijanju svijesti o odgovornosti za stvoreno i skrbi za okoliš te mobilizirati zajednicu oko dobra, snaženje zajedništva, solidarnosti i vjere da zajedno možemo biti nositelji promjena nabolje, napose za najranjivije društvene skupine. Hrvatski Caritas zahvaljuje svima: pojedincima, ustanovama, tijelima državne i lokalne uprave kao i hrvatskim medijima koji su poduprli akciju “Spremni za dobro!”.