Prvi pohod biskupa Ivana Ćurića rodnoj župi Brodski Varoš

BRODSKI VAROŠ (TU) – Prvi pastirski pohod pomoćnog biskupa mons. Ivana Ćurića njegovoj rodnoj župi Krista Kralja u Brodskom Varošu u Slavonskom Brodu bio je u subotu, 27. travnja posebno svečan. Zvonila su u popodnevnim satima zvona sa župne crkve, dok su prvopričesnici, krizmanici i ostali vjernici sa svećenicima radosno iščekivali dragoga gosta – sina svoje župe – svoga Iću, kako ga svi od milja zovu. Svirali su tamburaši, prvopričesnici odjeveni u narodne nošnje mahali papinskim zastavicama i buketićima cvijeća za svog biskupa.

Nakon što je dvoje mladih recitiralo pjesmu, Zlati mi se, o Varošu mili!, koju je o svom Varošu spjevao upravo mons. Ćurić, pozdravnu riječ biskupu ispred crkve uime župljana Brodski Varoš te župe Budainka i Vinogorje, koje su nastale iz te župe, uputila je Marija Šaf, vjeroučiteljica. Radosni i ponosni što svoj prvi pastirski pohod ostvaruje u svojoj rodnoj župi, u kojoj je rođen, kršten, primio sve sakramente, slavio mladu misu i srebrni jubilej – 25 godina svećeništva, darivali su župljani svoga biskupa prigodnim spomen darovima.

U duhu starog ‘đakovačkog obrednika’ u svečanom ulazu u crkvu biskup Ćurić poljubio je križ, koji je osobno kao župnik ostavio svojoj župi, zatim sebe i prisutne poškropio blagoslovljenom vodom. Uslijedio je himan Duhu Svetom s molitvama za Crkvu i novoga biskupa, a potom je biskup pred svetištem iskazao kađenjem poštovanje Presvetom Oltarskom Sakramentu pred kojim je s nazočnim vjernicima zastao u poklonu i pjesmi.

Kao vrhunac ovog događaja slijedilo je svečano slavlje euharistije, koje je u zajedništvu sa deset svećenika predvodio biskup Ćurić. Pozdravnu riječ na početku uputio je biskupu umirovljeni župnik Stjepan Sokolović, bivši župnik te župe u kojoj je sada na ispomoći, kazavši kako su njegovim uzvišenjem na službu biskupa svi župljani Brodskoga Varoša uzvišeni. Spomenuo je sve svećenike koji su utjecali na biskupov duhovni rast kada je bio ministrant u župi, sjemeništarac, bogoslov i mladomisnik, kao i redovnice Sv. Križa.

Osvrćući se na Evanđelje u prigodnoj homiliji biskup Ćurić je istaknuo kako je u susretu apostola Tome s uskrslim Kristom prisutno toliko stvarnih ljudskih oznaka našeg puta u vjeri te kako iz toga primjera možemo kao vjernici izvući znakovite pouke. Primijetio je kako zbog propitivanja nejasnoća i nesigurnosti Toma od Isusa nikako nije odbačen, nego će baš Tomina ispovijest vjere u kršćanstvo ostati duboko urezana i nastati jedno novo blaženstvo – Blago onima koji vjeruju iako ne vidješe.

„Isus zna da se On vraća k Ocu te će odsada trebati sijati i graditi vjeru na svjedočanstvu i to u prvom redu na svjedočanstvu apostola. To je jako važna i nezaobilazna pouka iskustvu i oblikovanju vjere u svako pa i ovo naše vrijeme. Trebamo graditi i živjeti svoju vjeru uvijek kao apostolsku vjeru, odnosno kao vjeru koja za svoj prvi temelj prihvaća baš svjedočanstvo apostola, onih koji su prethodno potreseni i ožalošćeni sada susreli uskrslog Krista. I sav se život Crkve uvijek gradi na apostolima“, zaključio je biskup Ćurić.

Dodavši kako nas to čuva u cjelovitosti istine naše vjere, pojasnio je da u toj stvarnosti počiva i značenje biskupske službe koju je primio u đakovačkoj katedrali. Naglasivši kako ga je snažno zahvatilo značenje njegova biskupskog gesla „U zajedništvu Kristova poslanja“ na kraju je poručio: „Ovi se svečani dani mog imenovanja i biskupskog ređenja nadovezuju, prirodno izrastaju iz dugog ljudskog i kršćanskog zajedništva s vama, od kada sam još malen s vama hrlio u ovu župnu crkvi i kada sama bio poslan vam za pastira kao župnik. I naše je zajedništvo dio stvarnoga života, koje nije bez poteškoća, bez briga i prepoznavanja.“

Zahvalio je na kraju svojim župljanima na molitvama i iskazanom osjećajima za sudjelovanje na biskupskom ređenju u Đakovu, za darove, a napose na dijeljenju u zajedništvu vjere te uskliknuo: „Blagoslovi nas Bože, u zajedništvu Kristova poslanja sada i dovijeka!“

Pozdravnu riječ novom biskupu uputio je na kraju upravitelj te župe Ivan Lenić, brodski dekan. “Varoš te uvijek spominje i voli. Varoš ti čestita i s tobom se diči. Varoš te vjernički prati i za tebe moli sada u još odgovornijoj pastirskoj službi biskupa, a s njima i ja i subraća kojima nam je povjerena pastirska skrb za ovu zajednicu“, naglasio je upravitelj Lenić te zahvalio prisutnim svećenicima koji su ugrađeni u Varoško zajedništvo iz njega izrasli i odrasli, negdašnjim varoškim župnicima te redovnicama sv. Križa koje su djelovale u toj zajednici.

Dekan Lenić uz prigodne je darove uputio čestitku i biskupovim roditeljima Anti i Pavki na njihovom dijamantnom jubileju – 60 godina bračnog zajedništva, koji ove godine obilježavaju.
Slavlje je pjevanjem uveličao župni zbor predvođen Ramonom Petanović. Uz tamburaše, pjesmu i bogatu slavonsku trpezu druženje s biskupom nastavljeno je u župnom dvorištu.
Zbog kiše izostao je pripremljen doček biskupa kod Velikoga dola uz vožnju slavonskom zapregom kroz dio Varoša do župne crkve.

Zlatio se Varoš toga dana kako lijepo urešenim kućama, crkvom, djecom i mladima odjevenim u narodnim nošnjama, a još više zajedništvom župljana kako Varoša, tako i Budainke, Vinogorja i majke svih župa Gospe Brze Pomoći, koji su u lijepom broju sudjelovali na ovom veličanstvenom slavlju.

„Vratio sam se na one svoje životne početke, ali i početke svoga puta u iskustvu vjere, svoje pobožnosti, svoje službe u Crkvi. Jako dobro pamtim početak svog ministriranja. Danas mi je zaista puno srce što se pokazuje i riječima i osjećajima. U svom biskupskom geslu „U zajedništvu Kristova poslanja“ želio sam istaknuti da sam to zajedništvo uistinu doživljavao kroz dane svoga odrastanja i u ovoj župnoj zajednici, a to zajedništvo želim i dalje graditi u zajednici Kristove Crkve“, rekao je o ovom lijepom događaju u Varošu, u izjavi za medije biskup Ćurić. Brankica Lukačević